Na těsto
- Mouka 400 g
- Sůl 2 g
- Máslo 200 g
- studená voda 90 ml
Na náplň
- sýr Gruyére 350 g
- prorostlá slanina 500 g
- Máslo 15 g
- Vejce 6 ks
- Smetana 500 ml
- Mléko 250 ml
- čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Těsto: Mouku a sůl prosejte do velké mísy. Máslo nakrájejte na kostky a vmasírujte do slané mouky, až vznikne směs podobná drobné strouhance. Přidejte studenou vodu a vypracujte těsto. Přikryjte fólií a dejte na 30 minut do lednice.
- Nízkou formu o průměru 32 cm vymažte máslem. Těsto vyndejte na pomoučenou plochu, rozválejte, dejte do formy. Na těsto položte pečicí papír a naplňte fazolemi. Pečte 20 minut na 200 °C. Potom formu vyndejte a odstraňte fazole a papír.
- Náplň: Nastrouhaný sýr dejte na předpečené těsto. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu dokřupava, potom ji rovnoměrně rozložte na sýr. Důkladně vyšlehejte vejce se smetanou a mlékem, ochuťte trochou soli a černým pepřem. Vaječnou směsí přelijte náplň a pečte 45 minut při 180 °C.