Paneer
- mléko 2.3 l
Head
Postup přípravy
Připravíme si koření: na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opražíme kmín, poté nastrouhaný zázvor a hilli, pepř a česnek a vše na pár sekund osmažíme. Zalejte syrovátkou a citronovou šťávou spolu s cukrem a chvilku provařte. Pak přidejte ananas, nakrájenou mrkev, rozmačkané mango, lilek a papriku. Nechte vařit a zhoustnout. Občas promíchejte, aby se to nepřipálilo. Mezitím si v hlubokém oleji osmažte paneerové kostky do zlatova a odložte stranou. Do hrnce přidáme cukety, přikryjeme a vaříme, dokud jsou téměř hotové. Poté přidejte paneerové kostky, rajčata a sůl, dobře promíchejte. Poté, co paneer nasál nějakou šťávu ze sabji a je šťavnatý, přihoďte smažené brambory. Zakryjte hrnec a vařte, dokud není všechna zelenina úplně měkká. Podáváme s rýží.
Paneer (indický sýr): Ve velkém hrnci necháme vařit mléko. Než se začne vařit, připravte si srážecí ingredience a sítko, do kterého dáme plátýnko a umístíme na mísu, která pochytá syrovátku. Když začne mléko v hrnci stoupat, vmíchejte připravenou kyselinu citronovou. Skoro ihned se začne paneerodpojovat od syrovátky, pokud syrovátka nemá průhlednou barvu, přidejte trochu víc kyseliny citronové. Poté, co se sýr odpojil úplně od syrováky, odstraňte hrnec z ohně. Posbírejte sýr a vložte do připravené utěrky. Utěrku použijeme k vymačkání zbylé syrovátky. Sýr zavěsíme a necháme nejlépe přes noc odkapat