Na zmrzlinu
- smetana 350 ml
- mléko 250 ml
- moučkový cukr 100 g
- sůl 1 špetka
- vanilkový lusk 1 ks
- žloutek 5 ks
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- rum 2 lžíce
Na meruňky
- máslo 3 lžíce
- hnědý cukr 3 lžíce
- kardamom 1/4 lžičky
- meruňky (přepůlené a vypeckované) 400 g
Na přípravu zmrzliny je ideální zmrzlinovač, ale pokud ho nemáte, nevadí. Stačí často zmrzlinovou směs vytáhnout z mrazničky a pořádně prošlehat, aby byla krásně nadýchaná.
Postup přípravy
- Připravte si směs na zmrzlinu. Do středního hrnce nalijte smetanu a mléko a přidejte cukr a sůl. Vanilkový lusk rozkrojte na půl a tupou stranou nože setřete semínka. Semínka vanilky i celé lusky dejte do tekuté směsi.
- Mlékovo-vanilkovou směs přiveďte za stálého míchání k varu. Směs přikryjte fólií a nechte vychladnout.
- Do vychladlé směsi rozmíchejte žloutky. Opět dejte na vařič, směs míchejte a vařte asi 5 minut. Slupky vanilky opatrně vytáhněte a vyhoďte. Přidejte vanilkový extrakt a rum.
- Zmrzlinovou směs nechte vychladit a poté nalijte do mrazuvzdorné nádoby, přikryjte fólií a dejte do mrazničky. Směs řádně vyšlehejte každou hodinu. Pokud už je směs tvrdá, nechte jí povolit a znovu vyšlehejte. Opakujte aspoň 5x.
- Připravte si meruňky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a kardamon. Míchejte, dokud cukr nezačne lehce karamelizovat.
- Přidejte meruňky a opečte je z každé strany asi dvě minuty.
- Meruňky podávejte horké s kopečkem zmrzliny.