Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou

8-10 porcí
do 2 hodin
Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou
Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou Autor: Sweet pixel blog
Nevíte co s úrodou meruněk? Vyzkoušejte tento jednoduchý, originální recept. Kombinace teplého ovoce a studené zmrzliny je navíc prostě božská.
Reklama

Na přípravu zmrzliny je ideální zmrzlinovač, ale pokud ho nemáte, nevadí. Stačí často zmrzlinovou směs vytáhnout z mrazničky a pořádně prošlehat, aby byla krásně nadýchaná.

Suroviny (8-10 porcí)

Na zmrzlinu:

Na meruňky:

Reklama

Postup

  1. Připravte si směs na zmrzlinu. Do středního hrnce nalijte smetanu a mléko a přidejte cukr a sůl. Vanilkový lusk rozkrojte na půl a tupou stranou nože setřete semínka. Semínka vanilky i celé lusky dejte do tekuté směsi.
  2. Mlékovo-vanilkovou směs přiveďte za stálého míchání k varu. Směs přikryjte fólií a nechte vychladnout.
  3. Do vychladlé směsi rozmíchejte žloutky. Opět dejte na vařič, směs míchejte a vařte asi 5 minut. Slupky vanilky opatrně vytáhněte a vyhoďte. Přidejte vanilkový extrakt a rum.
  4. Zmrzlinovou směs nechte vychladit a poté nalijte do mrazuvzdorné nádoby, přikryjte fólií a dejte do mrazničky. Směs řádně vyšlehejte každou hodinu. Pokud už je směs tvrdá, nechte jí povolit a znovu vyšlehejte. Opakujte aspoň 5x.
  5. Připravte si meruňky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a kardamon. Míchejte, dokud cukr nezačne lehce karamelizovat.
  6. Přidejte meruňky a opečte je z každé strany asi dvě minuty.
  7. Meruňky podávejte horké s kopečkem zmrzliny.
Reklama

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou Foto: Sweet pixel blog

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou Foto: Sweet pixel blog

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou, Foto: Sweet pixel blog

Sweet pixel blogNejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama