Na zmrzlinu
- smetana 350 ml
 - mléko 250 ml
 - moučkový cukr 100 g
 - sůl 1 špetka
 - vanilkový lusk 1 ks
 - žloutek 5 ks
 - vanilkový extrakt 1 lžíce
 - rum 2 lžíce
 
Na meruňky
- máslo 3 lžíce
 - hnědý cukr 3 lžíce
 - kardamom 1/4 lžičky
 - meruňky (přepůlené a vypeckované) 400 g
 
Na přípravu zmrzliny je ideální zmrzlinovač, ale pokud ho nemáte, nevadí. Stačí často zmrzlinovou směs vytáhnout z mrazničky a pořádně prošlehat, aby byla krásně nadýchaná.
Postup přípravy
- Připravte si směs na zmrzlinu. Do středního hrnce nalijte smetanu a mléko a přidejte cukr a sůl. Vanilkový lusk rozkrojte na půl a tupou stranou nože setřete semínka. Semínka vanilky i celé lusky dejte do tekuté směsi.
 - Mlékovo-vanilkovou směs přiveďte za stálého míchání k varu. Směs přikryjte fólií a nechte vychladnout.
 - Do vychladlé směsi rozmíchejte žloutky. Opět dejte na vařič, směs míchejte a vařte asi 5 minut. Slupky vanilky opatrně vytáhněte a vyhoďte. Přidejte vanilkový extrakt a rum.
 - Zmrzlinovou směs nechte vychladit a poté nalijte do mrazuvzdorné nádoby, přikryjte fólií a dejte do mrazničky. Směs řádně vyšlehejte každou hodinu. Pokud už je směs tvrdá, nechte jí povolit a znovu vyšlehejte. Opakujte aspoň 5x.
 - Připravte si meruňky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a kardamon. Míchejte, dokud cukr nezačne lehce karamelizovat.
 - Přidejte meruňky a opečte je z každé strany asi dvě minuty.
 - Meruňky podávejte horké s kopečkem zmrzliny.