Omáčka
- máslo 20 g
Celerové pyré
- mléko 500 ml
Kachní prsa
- pepř 1 špetka
Omáčka
- hřebíček 3 kusy
- jalovec 3 kuličky
- tymián 1 snítka
- bobkový list 1 kus
- portské víno 200 ml
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1
Kachní prsa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran a necháme dopéct asi 15 minut v troubě na 180°C
2
Celer oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme v mléce asi 20 minut
Mléko slijeme, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, rozmixujeme ponorným mixérem, nakonec vmícháme rozpuštěné máslo, na omáčku nadrobno nakrájíme cibuli, žampiony, orestujeme na másle, přidáme koření, cukr, sůl a zalijeme portským vínem
Alkohol necháme vyvařit, a když se směs zredukuje asi na polovinu, rozmixujeme ji ponorným mixérem, přepasírujeme přes sítko a nakonec vmícháme plátek másla
Když je sezona, je možné do omáčky přidat pikantnější ovoce - např
ostružiny, brusinky, maliny