Head
- kachní prsa 5 ks
Bramborové špalíčky
- polohrubá mouka 100 g
Červené zelí
Červené zelí
Postup přípravy
Kachní prsa odřízneme od kosti a rozdělíme na dvě filátka. Maso zarovnáme a kůži propíchneme špejlí. Rozpálíme pánev, maso položíme kůží dolů a pečeme čtyři minuty. Obrátíme a pečeme dalších pět minut. Poté dáme do teplé trouby na 10 minut dopéct. Maso pak necháme odpočívat zakryté v teple.
Zelí: Hlávku zelí si najemno nakrájíme, mezitím osmažíme cibulku, potom přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, necháme aspoň 30 minut podusit a poté přidáme sůl, kmín, balzamikový ocet a vše zamícháme. Nakonec zahustíme směsí, kterou si uděláme z vody a mouky a necháme deset minut provařit.
Bramborové špalíčky: Brambory si oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Pak je slijeme a ještě horké prolisujeme sítem či lisem a rychle smícháme s polohrubou moukou a krupicí, bude-li těsto řídké, přisypeme trochu mouky. Pak přidáme máslo, sůl a obě celá vejce. Těsto důkladně a velmi rychle zpracujeme a uválíme na malé špalíčky. Hned zvolna vaříme (spíš táhneme) v osolené vodě 15-20 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyjmeme, omastíme a podáváme ke kachně a zelí.