Hlavní chod
- jehněčí kolínko 5 ks
- mrkev 2 kus
Bramborová kaše
- smetana 250 ml
Hlavní chod
Postup přípravy
1.Kolínka si očistíme, odstraníme tučné části a lehce nařízneme maso u konce kosti. Maso osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Rozpálíme pánev, zakápneme kapkou oleje a kolínka orestujeme, tak aby se zatáhla. Vyjmeme je z pánve a vložíme do pekáče. Z pánve odlijeme přebytečný tuk (výpek je velmi výrazný) a vložíme do ní na menší kousky nakrájenou zeleninu, kterou lehce orestujeme, zalijeme vývarem a vínem. Následně touto směsí zalijeme maso a dáme přikryté péct. Maso pečeme alespoň dvě hodinky (aby se rozpadalo). Před podáváním maso vyjmeme z výpeku a necháme ho trochu dopéct odkryté. Výpek se zeleninou slijeme a zeleninu rozmixujeme a propasírujeme. Následně šťávu už jen případně dochutíme (ale není třeba).
2. Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme do měkka. Slijeme je a nakrájíme do nich máslo (dle chuti 50-100g) jak je kdo zvyklý. Brambory rozmačkáme. Připravíme si ruční šlehač či metlu a nejprve si předšleháme smetanu, kterou následně zašleháme do brambor. Dle chuti a hustoty dosolíme a můžeme ještě přilít mléko, je-li třeba.
3. Na větší talíř rozložíme bramborovou kaši, na kterou položíme kolínko a přelijeme šťávou, kterou můžeme ozdobit čerstvou šalvějí.
Hlavní chod:
Jehněčí kolínko s bramborovou kaší
Ingredience:
5 jehněčích kolínek
2 mrkve
čtvrt bulvy celeru
1 petržel
1 řapíkatý celer
200 – 300 ml červeného suchého vína
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l hovězího vývaru
kmín,
lístky čerstvé šalvěje
sůl a pepř
olej
Bramborová kaše:
1 kg brambor
50-100 g másla
250 ml smetany
100 ml mléka
sůl