Kurkuma je žluté asijské koření, které pochází především z Indie a dává pokrmům krásnou barvu i příjemnou chuť. Je základem oblíbeného kari koření. Má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví, patří mezi přírodní antioxidanty a i v kuchyni má bohaté využití.
Kurkuma – seznamte se se žlutým zázrakem
U nás je kurkuma trochu méně známé koření, ale ve svém jídelníčku byste ji rozhodně neměli vynechat.
Kurkuma – žlutý zázvor
Kurkuma je sytě žlutý prášek, který dává pokrmům typicky žlutavé zabarvení a prohlubuje přírodní chuť potravin. Je ostrá a lehce pálivá, ale jako alternativa k chilli koření, které je pro mnoho lidí moc silné, je ideální. Kurkuma je koření šetrné k lidskému žaludku, takže ho mohou používat i lidé, kterým koření normálně nedělá dobře. Vzhledově je podobná zázvoru, kterému je i příbuzná, a proto se jí přezdívá žlutý zázvor. U nás se s ní ale setkáte nejspíše v její sušené, drcené formě.
Jak využít kurkumu v kuchyni?
Kurkuma se dá například přidat do rýže, rýže tím získá exotickou chuť i barvu, můžete jí posypat pečené brambory, dušené zelí a přidat ji můžete dokonce i do čočkové polévky nebo do cibulového základu pro ozvláštnění chuti. Pokud si budete chtít dát lahodnou snídani, přidejte trochu kurkumy do míchaných vajíček. Připravit můžete z kurkumy také chutnou citronovo-kurkumovou marinádu na kuřecí prsíčka nebo můžete smíchat kurkumu s olivovým olejem a potřít jí vařenou kukuřici na místo másla.
Výborná je i v rizotu, guláši, luštěninových jídlech. Nezapomeňte přidat špetku kurkumy do každého dresinku na salát. Chcete-li jako kuchařka zazářit, přidejte trošku kurkumy (stačí na špičku nože) do houskových knedlíků, získají lákavou jemně žlutou barvu. Kurkuma se také používá jako konzervační přísada do nakládané zeleniny nebo ovoce v oleji. Uplatní se i při výrobě různých zeleninových čatní.
Kurkuma uzdravuje
Kurkuma je pro lidské zdraví hotovým zázrakem – má například protizánětlivé účinky, působí antibakteriálně a antisepticky, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, pomáhá od pálení žáhy nebo snižuje citlivost na bolest. Zlepšuje také kognitivní schopnosti, posiluje paměť a pomáhá dokonce i lidem s Alzheimerovou chorobou.
Naděje jménem kurkuma?
Podle posledních studií, kurkuma pomáhá při léčbě a prevenci některých druhů rakoviny. Je to totiž velmi silný přírodní antioxidant, který pomáhá tělu bojovat s nebezpečnými volnými radikály a zabraňuje patologickým změnám v tkáních.
Kurkuma vám také může pomoci s nekonečným bojem s nadváhou, obsahuje totiž barvivo kurkumin, které podle amerických studií zastavuje přibírání na váze.
Kurkuma v těhotenství
Kurkumu by měla každá těhotná žena zařadit do svého jídelníčku, je totiž bohatá na mangan, který je potřeba pro správný růst a vývoj kostry miminka. Nedostatek manganu by mohl mít za následek poruchy zraku nebo sluchu u miminka.
Autor: Dana Špatenková