Suroviny
- jahody 100 g + lžíce na vymazání formy
- cukr 30 g + 30 g
- želatina (prášková ) 2 balení
- voda 1 dcl
- smetana ke šlehání 350 ml
- jogurt (smetanový ) 400 ml
- cukrářské piškoty 200 g
- jahody (na dozdobení)
- bazalka (čerstvá, na dozdobení)
- meduňka (lístky,na dozdobení)
Postup přípravy
- Jahody si ve vyšší nádobě rozmixujte společně s 30 g cukru na pyré.
- Želatinu rozmíchejte ve vodě a nechte ji asi 10 minut nabobtnat.
- Potom želatinu zahřejte a míchejte, aby se rozpustila. Nechte ji pak zchladnout na pokojovou teplotu.
- Smetanu společně s 30 g cukru ušlehejte na tuhou šlehačku.
- Špachtlí ke šlehačce vmíchejte jahodové pyré a jogurt, nakonec důkladně zamíchejte i rozpuštěnou želatinu.
- Dortovou formu si kolem dokola vyložte cukrářskými piškoty a zbytek jich rozložte i na dno formy.
- Jahodový krém potom pomalu nalijte do piškoty vyložené formy, na povrchu uhlaďte a nechte v lednici ztuhnout ideálně přes noc.
- Před podáváním vyndejte šarlotu z formy, navrch do soustředných kruhů naaranžujte na půlky rozříznuté jahody, bazalku a po obvodu přimáčkněte listy meduňky, které zajistěte provázkem.