Suroviny
- jablka (očištěná, nebo 800 g jablek a 200 g banánů) 1 kg
- jablečný mošt 750 ml
- vanilkový pudink (s pravou vanilkou) 2 ks
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- vanilkové aroma 1 lžička
- sirup z agáve (nebo med dle chuti) 1–3 lžíce
- piškoty (špaldové) 2 sáčky
Postup přípravy
- Oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 litru moštu cca 10–15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat, sama se mícháním rozvaří.
- Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 1/4 litru moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat ani po zhoustnutí a chvilku povařte.
- Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.
- Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a nakonec je vmíchejte do uvařeného pudinku.
- Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů, nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, dort ale můžete ozdobit šlehačkou.