Suroviny
- máslo (změklé) 125 g
- cukr krupice 125 g
- vejce 3 ks
- mandlová mouka 50 g
- hladká mouka 100 g
- jablka 3 ks
Na vymazání a vysypání formy
Na posypání
- mletá skořice 1/2 lžičky
- třtinový cukr 2 lžíce
- máslo
- vlašské ořechy 1 hrst
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 165 °C. Rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Jablka umyjte, oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na měsíčky. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladkého krému. Poté po troškách přidávejte prošlehaná vejce. Jakmile máte spotřebovanou polovinu vajec, přidejte do mísy lžičku mouky (aby se těsto nesrazilo), pak přišlehejte zbytek vajec. Poté lehce vmíchejte hladkou mouku, kterou smíchejte s mandlovou moukou a kypřicím práškem. Vše společně promíchejte a vysypte do těsta 2/3 jablek.
- Těsto nalijte do připravené formy a nandejte navrch zbytek jablek. Třtinový cukr smíchejte se skořicí a nasypte ho na jablka, plátek másla rozkrájejte na kousíčky a sem tam ho dejte na jablka. Vložte do trouby a pečte 50 minut.
- Mezitím na sucho opražte oříšky a lehce je nasekejte. Jakmile je koláč hotov (zkoušejte špejlí), nechte ho vystydnout, poté pocukrujte a ozdobte oříšky.