Suroviny
- šalotka, nasekaná 2 ks
- česnek, rozdrcený 2 stroužky
- chilli paprička, nasekaná 1 ks
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- Sójová omáčka 1 lžíce
- Slunečnicový olej 1 lžíce
- věpřové řízky 200 g
K podávání
- jasmínová rýže 250 g
- ředkvičky 6 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- čerstvý koriandr 1 lžíce
Postup přípravy
- Šalotku, česnek, chilli, mletý koriandr, kurkumu, římský kmín, sójovou omáčku a olej smíchejte v mělké nádobě a promíchejte. Přidejte proužky masa a dobře je celé obalte marinádou. Nechte stát 30 minut, aby se chutě spojily.
- Do hrnce se 600 ml vařící slané vody dejte jasmínovou rýži. Přiveďte do varu a vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevsákne. Rýži dejte do malých misek vymazaných olejem a nechte pár minut stát na teplém místě.
- Mezitím rozehřejte gril na nejvyšší teplotu. Navlékněte proužky masa na bambusové špízy. Grilujte je asi 15 minut a otáčejte podle potřeby, dokud nebudou celé hnědé.
- Vyklepněte rýži z misek a podávejte se špízy a mísou s nasekanými ředkvičkami a okurkou, ozdobené koriandrovými lístky. Servírovací talíře ozdobte proužky okurky a vyřezávanými ředkvičkami.