Kynutý knedlík
- mouka 3/4 kg
Omáčka
Postup přípravy
Maso si naložíme den předem do mořidla. Na nálev do vody nakrájíme zeleninu, přidáme koření, trochu oleje a soli a povaříme. Do takto připraveného, již zchladlého nálevu naložíme omyté hovězí.
Na druhý den maso nejprve povaříme v nálevu v tlakovém hrnci, potom přendáme i se zeleninou do pekáče a dáme péct. Při pečení podléváme vývarem. Když je maso měkké, vyjmeme je a zeleninu (bez koření) rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes cedník.Omáčku v případě potřeby zahustíme a přidáme smetanu. Dochutíme citrónem, cukrem a solí.
Knedlík: do mísy dáme hrubou mouku, kvásek (droždí, špetka soli a cukru, vlažné mléko), jedno celé vejce + jeden žloutek a housku nakrájenou na kostičky. Vše vypracujeme ve vláčné těsto, které necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí vypracujeme válečky a vaříme dle velikosti 20 – 25 minut.
Svíčkovou podáváme s kolečkem citronu, kopečkem ušlehané smetany a s brusinkami.