Suroviny
- hovězí oháňka 1 kg
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- celer 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- česnek 2 stroužky
- slunečnicový olej 100 ml
- rozmarýn 1 větvička
- tymián 1 větvička
- chilli papričky 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- sůl
- pepř
Domácí tímto zvykem žijí dodnes a prakticky části masa jako kuřecí prsa nebo vepřové karé nekupují a ani nejedí.
Oháňka, nožičky, ocásky, bok a jiné levnější maso je pro ně tím pravým požitkem a oni vědí, jak ho správně připravit. Jestli můžu porovnat, tak třeba zrovna této oháňce se chuťově nevyrovná ani hovězí steak.
Postup přípravy
- Oháňku očistěte a nasekejte na asi 3 cm široké kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Mrkev a oba celery taktéž očistěte a nakrájejte na nepravidelné kostičky, velké cca 2 cm. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Na oleji pomalu restujte oháňku, cca 10 minut, poté ji vyndejte a odložte stranou. V tom samém oleji pomalinku a dlouze restujte zeleninu společně s cibulí, až je vše dozlatova. Potom přidávejte nahrubo nasekaný česnek, tymián, rozmarýn, nahrubo nasekanou chilli papričku a krátce orestujte.
- Přidejte protlak, promíchejte a krátce orestujte, potom zaprašte moukou a promíchejte. Zalijte vývarem, dle potřeby dochuťte. Vložte oháňku, znovu přiveďte k varu, přikryjte a dejte péct do trouby na 60–90 minut při 160 °C. Pokud je třeba, dolévejte lehce vývarem. Podávejte s chlebem nebo nachos.