Suroviny
- hovězí maso 1,5 kg
- slanina 250 g
- červené víno 600 ml
- vývar 600 ml
- mrkev 3
- cibule 1
- rajský protlak 1
- žampiony 250 g
- hladká mouka 2 PL
- česnek 3 stroužky
- bobkový list
- nové koření
- máslo
- olivový olej
- cukr
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů C. Maso si očistíme a nakrájíme na kostičky. Slaninu si nakrájíme na malé kousky a orestujeme ji na oleji. Vyndáme ji a do výpeku vložíme maso, osolíme a opepříme. Poté do výpeku vložíme lžíci másla a na něm orestujeme na kousky nakrájenou mrkev a slaninu, chvíli společně orestujeme, nakonec zaprášíme moukou.
- Zeleninu spolu s masem vložíme do pekáče a dáme na čtyři minuty do trouby. Poté vyndáme, do pekáče si přidáme vývar, víno, rajčatový protlak, prolisovaný česnek, nové koření a bobkový list. Přikryjeme víkem a pečeme tři hodiny na 200 stupňů. Mezitím si na másle orestujeme žampiony. Hotové maso ochutíme a přidáme cukr.
- Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Na oleji si osmahneme cibulku, a jakmile jsou brambory hotové, rozmačkáme vše dohromady. Nazdobíme na talíř a podáváme.
Autor receptu: Ivana Coufalíková