Suroviny
Postup přípravy
1. Hovězí maso (falešná svíčková) si nejprve osolíme, opepříme a prošpikujeme kousky špeku. Potřeme máslem a orestujeme, aby se pěkně zatáhlo ze všech stran. Na cibuli, slanině a kořenové zelenině pokrájené nebo nahrubo nastrouhané si uděláme základ, přidáme koření a vložíme maso, které zalijeme vínem a dáme péct do trouby při nižší teplotě na aspoň dvě hodiny, aby bylo pěkně měkké. V případě potřeby ještě podlijeme vodou nebo vývarem. Když je maso měkké, doděláme omáčku. Zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme, když je omáčka hustá, můžeme ji ještě zředit troškou smetany a zjemnit máslem. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a karlovarským knedlíkem.
2. Karlovarská knedlík: Pečivo si nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout. Pokropíme ho třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.Z bílků vyšleháme tuhý sníh.Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu; na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.Na kuchyňskou linku si prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi. Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme dva podlouhlé knedlíky, které zavineme a zavážeme, ale necháme na okrajích trochu vůle. Válečky vložíme do vroucí vody na dvacet minut nebo je uvaříme v páře. Odstraníme fólii a pomocí kráječe nebo nitě nakrájíme na plátky.