Pyré
- pastiňák 400 g
Head
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- mrkev 3 ks
Pyré
- čerstvě mletý pepř
Head
- petržel 2 ks
- cibule 2 ks
- česnek
- nové koření 2 kuličky
- pepř 5 kuliček
- jalovec 2 kuličky
- bobkový list 3 ks
- tymián 3 snítky
- rozmarýn 3 snítky
- řajčatový protlak 2 lžíce
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 500 ml
- studené máslo 1 lžíce
Postup přípravy
Líčka očistíme a naporcujeme. V kastrolu vhodném do trouby je na oleji zprudka opečeme ze všech stran. Osolíme a maso vyjmeme. Na výpek dáme kořenovou zeleninu na plátky a několik minut ji restujeme. Až chytne barvu, přidáme pokrájenou cibuli a opékáme. Vmícháme plátky česneku, přidáme všechno koření, bylinky (část si necháme na ozdobu), protlak a vše společně opečeme. Postupně přiléváme víno a vaříme, dokud se neodpaří.
Poté zalijeme vývarem, přivedeme k varu a do pekáče vrátíme líčka - měla by být ze tří čtvrtin ponořená. Přiklopíme a zvolna dusíme v troubě 4-5 hodin při 150 stupních. Líčka jsou hotová, když jdou ukrojit lžicí.
Měkká líčka vyndáme a zakryjeme alobalem. Omáčku propasírujeme a upravíme její hustotu. Je-li řídká, ještě jí chvilku povaříme, pokud je naopak hustá, zředíme vývarem. Vmícháme studené máslo a líčka vrátíme do omáčky. Podáváme s pyré a ozdobíme bylinkami.
Pastinákovo-bramborové pyré: Pastinák a brambory, oloupané a nahrubo pokrájené, promícháme v pekáčku s olivovým olejem, solí a pepřem. Pekáček přiklopíme a dáme na 45 minut do trouby k líčkům. Měkkou zeleninu poté rozmačkáme a vyšleháme s máslem na hladké pyré.