Postup přípravy
- pepř 10 kuliček
- máslo 1 dávka
- tymián 3 větvičky
- rozmarýn 1 snítka
- vývar 200 ml
- červené víno 200 ml
- portské víno 100 ml
- kvalitní rajský protlak 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Líčka očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Jakmile je opečené, vyndáme je a místo něj dáme na pánev kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky. Přidáme cibuli nakrájenou na hrubo. Cibuli a zeleninu orestujeme do hněda. Přidáme protlak, zalijeme vínem a portským. Necháme zredukovat přibližně na polovinu. Vše přendáme do hrnce a přidáme orestovaná líčka. Zalijeme vývarem a podle potřeby dolijeme vodou, aby líčka byla do půlky ponořená. Přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni asi tři hodiny do úplného změknutí masa. Následně maso z omáčky vyjmeme a omáčku přecedíme. Nepasírujeme, ale můžeme dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec zjemníme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky a maso vrátíme do omáčky.
2. Obloha: Na másle orestujeme na pánvi mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme nasekanou velkolistou petržel a promícháme. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s orestovanou směsí hub, zeleniny a petržele.
3. Bramborová kaše: Oloupané brambory uvaříme doměkka, scedíme a necháme všechnu zbylou vodu odpařit. Pak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli a lehce svařili. Dle chuti dosolíme. Před podáváním necháme kaši chvíli odpočinout – nesmí ale vystydnout.