Suroviny
- losos ( v celku) 500 g
- mořská sůl 300 g
- cukr krystal 300 g
- kopr 2–3 lžíce
- pepř
K podávání
Postup přípravy
- Lososa je třeba dobře očistit a zbavit kůže. Lososa položte kůží dolů a pomocí dlouhého a ostrého nože kůži odkrojte. Z lososa odkrojte také břišní část, která je příliš tenká a nehodí se pro tento typ receptu.
- V míse smíchejte sůl, krystalový cukr a čerstvě nasekaný kopr a dobře promíchejte. Část soli nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete.
- Lososa bez kůže položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat. Rybu můžete ještě zatížit.
- Minimální doba naložení je jeden den, čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější. Sůl z masa odstraňte, popřípadě opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte.
- Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypejte klíčky řeřichy a podávejte s tousty, tatarskou omáčkou a měsíčkem citronu.