Suroviny
- mléko 240 ml
- máslo (nesolené) 4 lžíce
- hladká mouka 150 g
- sůl 1 lžička
- pepř (barevný, čerstvě drcený) 1 špetka
- vejce (větší) 4 ks
- tvrdý sýr (strouhaný nebo nasekaný) 1 hrst
- sušený tymián 1 špetka
Náplň
- crème fraîche
- česnek 1 stroužek
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 190 stupňů. Nalijte mléko do středního hrnce a zahřejte ho společně s máslem. Ve chvíli, kdy se máslo zcela rozpustí a směs začne probublávat, odstraňte ji z ohně a nasypte do ní všechnu mouku a pečlivě zamíchejte. Vraťte na plotnu a na mírném plameni míchejte, dokud není těsto zcela kompaktní a neodlepuje se od stěn. Ty musí zůstat úplně čisté. Kouli těsta přendejte do misky (nebo do robota) a promíchejte asi minutu (robot K – hák) dokud směs trošku nezchladne. Pak postupně přimíchejte všechna vejce, pepř, sůl a nakonec sýr.
- Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem udělejte bochánky. Nechte mezi nimi prostor, protože ještě zvětší svůj objem. Strčte do trouby – pečte asi 5 minut, dokud se bochánky nenafouknou. V tuhle chvíli otevřete dvířka trouby a zase je zavřete, aby odešla pára. Pečte dalších asi 10 minut, dokud nebudou bochánky krásně zlaté.
- Vyndejte z trouby a nechte ideálně na mřížce vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte s rozetřeným stroužkem česneku, solí a pepřem. Plňte těsně před podáváním cukrářským sáčkem tak, že si do každého bochánku uděláte dírku silnější špejlí, do té potom strčíte špičku sáčku a bochánek naplníte. Nepřežeňte to, ať vám náplň nevytéká ven. Stačí troška.