Knedlíky
- polohrubá mouka 250 g
- droždí 15 g
- mléko 100 ml
- cukr krupice 30 g
- máslo 25 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- švestková povidla 4–8 lžiček
K podávání
- moučkový cukr 3 lžíce
- mletý mák 3 lžíce
- máslo (rozpuštěné) 4 lžíce
Nebo
- vanilkový lusk 1–2 ks
- šlehačka 500 ml
- cukr krupice 60 g
- žloutek 4 ks
Postup přípravy
- V malé misce rozmíchejte ve vlažném mléce droždí spolu s cukrem krupicí a nechte zhruba 10 minut odstát. Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimíchejte ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Do mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujte hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut). Misku s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
- Vykynuté těsto prohněťte na slabě pomoučeném vále a rozdělte ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujte placičky. Do středu každé placičky dejte 1–2 lžičky povidel, vytvarujte knedlíky, které důkladně uzavřete.
- Každý knedlík položte na kousek pečicího papíru a nechte je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.
- Knedlíky vařte 18 minut v páře. Na pařák je rozmístěte v dostatečných rozestupech, protože knedlíky při vaření nabydou na objemu. Knedlíky umisťujte na pařák včetně pečicího papíru.
- Mezitím, co se vám vaří knedlíky, smíchejte 3 lžíce cukru moučky se 3 lžícemi mletého máku.
- Po uvaření knedlíky polijte rozpuštěným máslem a posypejte je mletým mákem s moučkovým cukrem.
- Vanilková omáčka: místo rozpuštěného másla lze samozřejmě použít klasickou vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábejte semínka, která přidejte spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidejte cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohřívejte. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhněte z ohně a vanilkový lusk nechte 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraňte.
- Ve větší misce (nejlépe nerezové) si vidličkou prošlehejte žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přilévejte horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přeceďte přes cedník zpět do hrnce a vraťte na oheň. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhněte z ohně a okamžitě podávejte.