Suroviny
- hladká pohanková mouka 250 g
- Sůl 1 lžička
- Vejce 1 ks
- Voda 500 ml
- rozehřáté sádlo 2 lžíce
- Mangold 1 svazek
- vejce na náplň 6-8 ks
Postup přípravy
- Prosátou pohankovou mouku, sůl a vejce dejte do mísy a za postupného přilévání vody vymíchejte hladké tekuté těstíčko. Těsto by mělo být dostatečně tekuté tak, aby pokrylo namočený prst pouze tenkou vrstvou. Pokud je příliš husté, nařeďtee ho vodou. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici (ideálně přes noc). Před pečením nechte těsto dojít na pokojovou teplotu, znovu prošlehejte a za stálého míchání přidejte rozpuštěné sádlo.
- Mangold zbavte tuhých stonků, překrájejte ho na menší kousky a nechte ho 1 minutu povařit ve vroucí vodě. Ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Prsty z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Velkou rozpálenou silnostěnnou litinovou pánev vymažte slabě sádlem a nalijte do ní naběračku těsta, které ihned krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi. Množství těsta závisí na velikosti naší pánve - placka by měla být co nejtenčí. Jakmile začnou okraje hnědnout, galette obráťte a do středu vyklepněte vejce. Bílek vidličkou rozetřete do stran a po obvodu žloutku rozložte spařený mangold.
- Jakmile bílek ztuhne, složte okraje galette k vejci tak, aby vznikl čtverec. Stejným způsobem zpracujte zbývající těsto. Ihned podávejte se zeleným salátem.