Máte rádi palačinky a chcete vyzkoušet nějakou novou variantu této dobroty? Vyzkoušejte klasický francouzský recept na galettes, slané palačinky z pohankové mouky a vody.
4 porce
120 minut
Suroviny
hladká pohanková mouka
250 g
Sůl
1 lžička
Vejce
1 ks
Voda
500 ml
rozehřáté sádlo
2 lžíce
Mangold
1 svazek
vejce na náplň
6-8 ks
Postup přípravy
Prosátou pohankovou mouku, sůl a vejce dejte do mísy a za postupného přilévání vody vymíchejte hladké tekuté těstíčko. Těsto by mělo být dostatečně tekuté tak, aby pokrylo namočený prst pouze tenkou vrstvou. Pokud je příliš husté, nařeďtee ho vodou. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici (ideálně přes noc). Před pečením nechte těsto dojít na pokojovou teplotu, znovu prošlehejte a za stálého míchání přidejte rozpuštěné sádlo.
Mangold zbavte tuhých stonků, překrájejte ho na menší kousky a nechte ho 1 minutu povařit ve vroucí vodě. Ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Prsty z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu.
Velkou rozpálenou silnostěnnou litinovou pánev vymažte slabě sádlem a nalijte do ní naběračku těsta, které ihned krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi. Množství těsta závisí na velikosti naší pánve - placka by měla být co nejtenčí. Jakmile začnou okraje hnědnout, galette obráťte a do středu vyklepněte vejce. Bílek vidličkou rozetřete do stran a po obvodu žloutku rozložte spařený mangold.
Jakmile bílek ztuhne, složte okraje galette k vejci tak, aby vznikl čtverec. Stejným způsobem zpracujte zbývající těsto. Ihned podávejte se zeleným salátem.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.