Na těsto
- hladká mouka 1 a 1/4 hrnku
- semolina 1/3 hrnku
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- máslo (studené) 90 g
- olivový olej 3 lžíce
- voda (ledová) 2 lžíce
Na náplň
- pórek 2 ks
- černé olivy 2/3 hrnku
- tymián (čerstvý) 5 větviček
- sůl
- pepř
- měkký tvaroh (nebo čerstvý sýr) 4 lžíce
- čedar 150 g
Postup přípravy
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, semolinu, cukr a sůl. Prsty vhněťte do směsi pokrájené máslo, až bude rovnoměrně v celém těstě. Přidejte olivový olej a pomalu přidávejte ledově studenou vodu za stálého hnětení, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto seberte do dlaní a vytvarujte z něj malý disk. Zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do lednice.
- Najemno nakrájený pórek opékejte na oleji, dokud nebude trochu povadlý a měkký. Přidejte nahrubo nasekané olivy, tymián a ochuťte solí a černým pepřem.
- Rozválejte těsto na placku a dejte ji na pomoučený pekáč. Na těsto neneste čerstvý tvaroh, ale nechávejte těsto 3–4 cm od okrajů volné. Nastrouhaný sýr a pórkovo-olivovou směs naneste na tvaroh. Zvedněte volné okraje těsta tak, aby nezakrývaly vršek náplně, a pečte ve 180 °C teplé troubě 45–50 minut, dokud nebude povrch zlatohnědý.