Suroviny
- cibule 50 g
- mrkev 50 g
- řapíkatý celer 50 g
- olivový olej
- špek 200 g
- červené fazole 300 g
- bílé víno 100 ml
- sůl
- tymián
- rozmarýn
- pažitka
- máslo 20 g
Postup přípravy
- Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji.
- Mezitím špek nakrájejte na proužky a přidejte ho k zelenině. Jakmile špek začne chytat zlatou barvu, přidejte do hrnce fazole, které jste předtím na noc namočili. Celou směs promíchejte a zalijte bílým vínem, které nechte odpařit.
- Poté fazole zalijte 1,5 l vařící vody, osolte, opepřete a nechte pomalu vařit. Jakmile jsou fazole měkké, měl by se i objem vody zredukovat zhruba na třetinu. V tento moment vyndejte třetinu fazolové směsi z hrnce a vedle v míse ji rozmixujte. Rozmixovanou směs pak znovu vmíchejte do polévky, která se tak krásně zahustí.
- Polévku stáhněte z plamene, vmíchejte do ní nasekané bylinky a máslo, krátce povařte a nechte cca 5 minut odpočinout, aby se chutě promísily.