Suroviny
Omáčka
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- mléko 300 ml
- šťáva z výpeku (zbylá z přípravy masa) 300 ml
- křen (čerstvý) 100 g
- smetana (33%) 200 ml
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Hovězí maso odblaňte, cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte olej a celý kus masa na něm ze všech stran opečte. Poté přesuňte maso na talíř a do hrnce přidejte cibuli. Smažte ji za občasného míchání asi 6 minut. K cibuli vmíchejte zázvor a cukr. Ještě 2 minuty smažte a poté do hrnce vraťte maso.
- Maso zalijte do poloviny vodou nebo hovězím vývarem, osolte a opepřete. Přiklopte ho poklicí a vložte do trouby. Pečte asi 2 hodiny. Maso kontrolujte, po půlhodině obracejte a dolévejte vodu nebo vývar. Hotové maso (mělo by být úplně měkké) vyndejte z hrnce a uchovejte na teplém místě.
- OMÁČKA: V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo, přisypte do něj mouku a usmažte světlou jíšku. V průběhu smažení, které bude trvat asi 2 minuty, jíšku neustále míchejte. Poté ji zalijte mlékem a vydušenou omáčkou z masa, procezenou přes jemný cedník. Omáčku prošlehejte metličkou nebo ponorným mixérem, přiveďte ji k varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Stále ji míchejte a kontrolujte, aby se nepřichytila.
- Oloupaný a najemno nastrouhaný křen povařte zvlášť ve vodě asi 6 minut. Poté většinu vody slijte, ponechte jen asi 2 lžíce, křen dohladka rozmixujte a vmíchejte do omáčky. Omáčku odstavte z ohně, vešlehejte do ní smetanu a dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s knedlíkem, přelité omáčkou.