Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- červená cibule (nakrájená na tenká kolečka) 1 ks
- česnek (nakrájený na tenké plátky) 2 stroužky
- voda 600 ml
- batáty (nakrájený na 2 cm kostičky) 1 ks
- rajčata (velká rajčata na větvičce, nakrájená na čtvrtky) 5 ks
- bobkový list 3 ks
- červené chilli papričky (nakrájená nadrobno) 1/2 ks
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- kajenský pepř špetka
- lilek (malý, podélně rozčtvrcený a nakrájený na 1 cm silné plátky) 1 ks
- cizrna (konzervovaná, propláchnutá a zcezená) 2 plechovky (800 g)
- koriandr
- rýže
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vmíchejte cibuli a česnek a opékejte 3–4 minuty doměkka. Přilijte 50 ml vody a vmíchejte batát. Potom vsypte rajčata a podrťte je vařečkou, vložte bobkové listy. Duste 5 minut.
- Přidejte chilli papričku, římský kmín, kajenský pepř a 300 ml vody. Čtvrt hodiny zvolna vařte, aby se tekutina odpařila na hustou omáčku. Vsypte lilek, cizrnu a zbývající vodu a za častého míchání duste 10 minut, aby lilek změkl a omáčka se svařila.
- Podávejte posypané nakrájeným čerstvým koriandrem, samotné nebo s hnědou rýží.
- Prima tip: Věděli jste, že kajenský pepř pomáhá při hubnutí? Podněcuje v těle tvorbu tepla, což zrychluje metabolismus.