Suroviny
- celozrnná hladká pšeničná mouka 400 g
- bílá hladká pšeničná mouka 100 g
- vlažná voda 250 g
- čerstvé droždí 20 g (nebo 7 g sušeného)
- sůl 12 g
- med 1 lžička
- kvalitní řepkový olej 60 g
- vejce 1 ks
- mák, sezam, sůl či kmín na posypání
Postup přípravy
- Mouky, vodu, sůl, olej a med dejte do mísy od robotu.
- Rozdrobte nebo nasypte droždí, zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto.
- Těsto poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40–60 minut kynout.
- Z těsta vytvořte 10 stejných kousků, které rozválejte do zaobleného trojúhelníkového tvaru a rolujte je od široké strany až ke špičce.
- Vytvarované rohlíky přendejte na pečicím papírem vystlané plechy (5 rohlíků na jeden plech).
- Pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypte mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí.
- Nyní nechte 40 minut kynout.
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Plechy s rohlíky dejte do vyhřáté trouby, jeden plech na vyšší polohu, druhý na nižší a v půlce pečení je prohoďte.
- Rohlíky se pečou celkem 24 minut. Takže po 12 minutách plechy prohoďte.
- Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhké utěrky, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.