Suroviny
- vločky (vícezrnné) 250 g
- vločky (z quinoy) 250 g
- ořechy (2:1 pekanové a mandle) 230 g
- semínka (1:1 slunečnicová a dýňová) 70 g
- sezamová semínka 2 lžíce
- chia semínka 3 lžíce
- sušené ovoce (1:1 brusinky a pokrájené švestky) 110 g
- vanilkový cukr 2 lžíce
- javorový sirup (lze kombinovat s agáve sirupem a medem) 270 g
- máslo 100 g
- citronová kůra (ze 2 citronů)
- mletá skořice 1 lžíčka
- kardamom (mletý) 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
Jestli po něčem takovém toužíte, vyzkoušejte tento recept a pak experimentujte a kombinujte i jiné oblíbené ingredience... V této variantě je použito spousta semínek a citronová kůra, která dodá celému ránu nečekaně výjimečnou chuť.
Postup přípravy
- Troubu nechte předehřát na 150 ˚C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Ve velké míse smícheje všechny vločky, ořechy a semínka. V malé misce promíchejte také sušené ovoce a citronovou kůru.
- V menším hrnci rozpusťte máslo s vanilkovým cukrem, skořicí, kardamomem, solí a javorovým sirupem. Dobře zamíchejte a až bude směs krásně propojená, nalijte ji do mísy s vločkami. Opět dobře promíchejte a směs rozdělte na dva plechy, rozprostřete a dejte péct na 40–50 minut.
- Po 10–15 minutách pečení müsli promíchejte, popřípadě i otočte plechy. Na posledních 10 minut pečení, do už téměř dokonale zlatavé granoly, přimíchejte ještě sušené ovoce spolu s kůrou. Hotovou a vychladlou granolu skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla.