Na dokončení
- salát None
Bulky
- cukr 1.5 lžičky
Bulky
- semínka None
Telecí burger
- sýr 5 plátků
Řepový burger
- šalvěj 4 lístky
Telecí burger
- dresink None
Postup přípravy
Bulky: ve větší míse smícháme mouku se solí. Droždí rozdrolíme do hrnku, vymícháme s cukrem do tekuté formy a přidáme 10 ml vlažné vody.Ke zbytku vlažné vody přilejeme olej. Vejce rozkvedláme, polovinu přilejeme k vodě a oleji, druhou polovinu necháme v hrnečku, přimícháme trochu studené vody a dáme do lednice – před pečením použijeme na potření.Jakmile vzejde kvásek z droždí, smícháme tekuté složky s moukou a intenzivně tři minuty hněteme vařečkou. Vyklopíme na pomoučený vál a ještě alespoň minutu prohněteme ručně. Vrátíme zpět do mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout – 45 minut. Pak těsto vyklopíme, prohněteme a rozdělíme na kusy. Tvar bulky vytvarujeme tak, že si těsto roztáhneme do tvaru čtverce a rohy přehneme dovnitř, bulku pak již jen v ruce dotvarujeme. Bulky klademe na pečicí papír a ještě 20 minut je necháme kynout. Troubu si předehřejeme na 200°C, bulky potřeme vejcem s vodou a posypeme libovolnými semínky.Pečeme 13-15 minut, bulky musí zezlátnout.
Telecí burger: maso nahrubo nameleme. Přidáme veškeré ingredience do mísy, prozatím lehce osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Ochutnáme a podle potřeby můžeme dosolit či opepřit. Zlehka vytvarujeme pět porcí (pokud děláme pro děti, můžeme zvolit více menších porcí). Do každého uděláme malý důlek, dáme na půl hodiny do lednice.Hamburgery grilujeme (např. v troubě). Před samotným grilováním necháme maso pět minut venku z lednice. Na plech dáme pečicí papír, vložíme maso, lehce potřeme olivovým olejem a pečeme v předem vyhřáté troubě (funkce gril) vždy 8-10 minut z každé strany. Na závěr přidáme na minutu plátek zvoleného sýra nebo si vše (s libovolnou zeleninou a dresinkem) naskládáme do bulky a dáme zapéct celkově.
Řepový burger: červenou řepu okrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Stejně tak postupujeme s cibulí a česnek vymačkáme. Přidáme olivový olej, vejce, vločky a promícháme. Sýr strouháme na jemnějším struhadle, přidáme ke směsi. Lehce osolíme a opepříme, promícháme. Dáme na 30 minut odpočinout – není nutné dávat do lednice, jde o to, aby ovesné vločky nasákly vodu z řepy (pokud je směs hodně vodnatá z řepy, přidáme vločky).Z hmoty tvarujeme malé bochníčky, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě s funkcí gril nebo přímo na grilu – z obou stran zhruba 12 minut.