Suroviny
Postup přípravy
- Umyjte brambory a v osolené vodě je vařte 20–25 minut. Pak je slejte, oloupejte a rozmačkejte v lisu nebo šťouchadlem. Promíchejte je, rozprostřete do šířky a nechte trochu vystydnout.
- Potom je posypte nejdříve 250 g mouky a vypracujte hladké těsto. Pokud bude lepit, zapracujte zbývající mouku.
- Pomoučenýma rukama potom vyválejte asi na prst silné válečky, nařezejte z nich asi 1 cm dlouhé kousky, které rozmáčkněte vidličkou do placky.
- Hodně osolenou vodu uveďte do varu a do ní vhoďte noky. Na nízké teplotě je nechte 5 minut pobublávat. Naběračkou s dírami je vyjměte z vody a nechte okapat.
- Rozehřejte máslo a krátce v něm opečte šalvějové lístky. Trochu vše opepřete. Šalvějové máslo přelijte na noky a ozdobte hoblinami z parmezánu.