Suroviny
- kuřecí kousky (paličky a horní částí stehýnek) 8 ks
- Máslo 50 g
- trocha olivového oleje
- cibule nakrájené nadrobno 2 ks
- anglická slanina nakrájená na proužky 125 g
- česnek nakrájený na plátky 4 stroužky
- žampióny 250 g
- bílé víno, nejlépe ryzlink 500 ml
- Smetana 250 ml
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejte máslo a olej. Vložte kousky kuřete a ze všech stran je opečte. Vyjměte je z kastrolu.
- Do kastrolu vsypte cibuli a smažte, až cibule zvláční a slanina se vyškvaří. Vsypte česnek a nechte ho zezlátnout, směs pak z kastrolu vyndejte děrovanou naběračkou a tuk v něm ponechte.
- Vsypte do něj houby nakrájené na plátky (menší můžete jen rozpůlit) a 5 minut je smažte. Vraťte k nim směs cibule, slaniny a česneku a opečené kousky kuřete, vlijte víno a uveďte ho do varu.
- Plamen snižte, kastrol přikryjte a vše duste 15 až 25 minut, až bude kuře křehké. Po 15 minutách kastrol odkryjte, vlijte smetanu a nechte ještě 10 minut vařit. Posypte nakrájenou petrželkou, podle chuti osolte a opepřete.