Suroviny
- těsto (křehké dortové těsto) 375 g
Na karamelovou vrstvu
- máslo 150 g
- kondenzované mléko 375 g
- javorový sirup 100 ml
- sůl 1 špetka
Na čokoládovou vrstvu
- hořká čokoláda 100 g
- máslo 60 g
- kakaový prášek 3 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 125 g
- crème fraîche 2 lžíce
- vejce (středně velká) 2 ks
- moučkový cukr
- barevné zdobení (mini velikonoční vajíčka na ozdobu)
Postup přípravy
- Rozválejte těsto do velikosti dortové formy (i s okraji) a v potravinové fólii asi 30 minut nechte chladit v lednici.
- Zahřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Pečicí plech dejte do trouby rozehřát.
- Vychlazené těsto dejte do formy, vidličkou je dobře upěchujte na dno a okraje, položte na něj pečicí papír a na něj nasypte fazole. Formu s těstem dejte do trouby na rozpálený plech na 15 minut. Potom formu vyndejte z trouby, dejte pryč pečicí papír a fazole a vraťte zpět do trouby na 3–5 minut, dokud těsto nezačne lehce zlatovět. Vyndejte formu z trouby a stáhněte teplotu na 180 °C, u plynové na stupeň na stupeň 4.
- Karamelová vrstva: Na hluboké pánvi nechte rozpustit na mírném ohni máslo, přidejte kondenzované mléko, sirup, sůl a míchejte, dokud se směs úplně nespojí. Směs nechte asi 10 minut mírně pobublávat za stálého míchání, aby se nepřichytila ke dnu, dokud nebude zlatá. Potom pánev sejměte z plotny, vylijte na těsto a dejte stranou.
- Čokoládová vrstva: Do mísy nalámejte čokoládu, přidejte máslo a nechte v mikrovlnné troubě rozpustit, nebo směs rozpusťte ve vodní lázni. Do směsi nasypte kakao a vanilkový extrakt. Lehce vyšlehejte vejce a cukr a potom vyšlehejte s crème fraîche. Vmíchejte do čokoládové směsi. Vylijte do dortové formy na karamelovou vrstvu.
- V troubě pečte 40–45 minut nebo dokud se náplň nespojí. Vyndejte dort z trouby a nechte asi 30 minut vychladnout. Potom jej vyndejte z formy a na dortovém talíři nechte zcela vychladnout. Práškovým cukrem pocukrujte těsně před podáváním. Můžete jej ozdobit dekoračními velikonočními vajíčky.
- Prima tip: Dort je lépe podávat v pokojové teplotě než vychlazený, protože karamel by byl příliš tvrdý.