Suroviny
- hladká mouka (typu 00) 200 g + navíc
- kakao (kvalitní) 2 lžíce
- sůl špetka
- vejce (velikost L) 2 ks
Omáčka
- máslo 40 + 40 g
- lískové ořechy (bez slupky, přepůlené) 60 g
- bílé pečivo (den staré) 40 g
- moučkový cukr 40 g + na podávání
Postup přípravy
- Hladkou mouku s kakaem a špetkou soli prosejte na vál a uprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepněte vejce. Nejdříve s pomocí vidličky a později rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto.
- Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněťte, vytvarujte z něho kouli, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
- Z odpočinutého těsta vyválejte s pomocí strojku na těstoviny (nebo válečku) tenký plát, který s pomocí strojku nebo nože nakrájejte na nudle o šířce cca 6 mm. Nakrájené těstoviny prosypejte hladkou moukou, stočte je do hnízdeček a rozložte na čistou utěrku.
- Den staré pečivo nastrouhejte nahrubo. Ve středně velké pánvi si rozehřejte 40 g másla, přidejte přepůlené lískové oříšky a krátce je opečte. Přidejte strouhanku se 40 g cukru moučka a za stálého míchání opékejte dozlatova.
- Připravené těstoviny uvařte ve velkém množství mírně osolené vody al dente (4–5 minut). Ve velké pánvi si rozpusťte zbylé máslo, uvařené těstoviny sceďte, dejte do pánve s rozpuštěným máslem, přidejte polovinu křupavé směsi oříšků a strouhanky a promíchejte.
- Ihned podávejte posypané zbylou křupavou směsí a pocukrované cukrem moučka.