Head
- čokoláda 450 g
Postup přípravy
- máslo 300 g
- krupicový cukr 200 g
Head
- bílek 6 kusy
Postup přípravy
- šlehačka 2 kusy
Head
- šlehačka 2 kusy
Postup přípravy
- třešně 550 g
- krupicový cukr 100 g
Head
- krupicový cukr 100 g
- mascarpone 10 lžic
Postup přípravy
Dezert:
Čokoládová terina
Den předem…
1. Čokoládu nalámejte a s polovinou másla vložte do misky – buď kovové, nebo z varného skla. Postavte ji na hrnec, v němž se jemně vaří voda, tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Působením horké páry se čokoláda s máslem rozpustí. Promíchejte v hladkou hmotu a nechejte trochu vychladnout.
2. Dvě formy na biskupský chlebíček o objemu 1,7 lvyložte potravinářskou fólií. Ve velké míse ušlehejte elektrickým šlehačem dohladka zbytek másla s 200 g cukru. S kakaem vymíchejte dohladka.
3. Ušlehejte smetanu dopolotuha (když vytáhnete metlu, špičky šlehačky se ohýbají); na tento dezert je lepší smetanu nepřešlehat. V jiné nádobě zpracujte bílky také na polotuhý sníh.
4. Vmíchejte do kakaové hmoty 120 ml griotky a vychladlou čokoládu s máslem. Přidejte třešně, šlehačku a nakonec sníh. Rovnoměrně promíchejte. Vlijte do forem a trochu jimi poklepejte, aby se směs stejnoměrně rozprostřela. Vložte do mrazáku. (Terina potřebuje mrazit aspoň jednu noc, připravujete-li ji s menším předstihem.)
5.Zbytek griotky a 100 g cukru vlijte do malého kastrolu s těžkým dnem a přiveďte k varu. Zredukujte objem zhruba na třetinu a nechejte vychladnout.
6. Vyjměte terinu z mrazáku a vyklopte ji na prkýnko. Formu vyložte novou fólií. Až terina trochu povolí (trvá to asi patnáct minut), ostrým nožem ji nakrájejte na deset dílů. Ty zabalte do pečicího papíru, uložte zpátky do formy, přikryjte a vložte do mrazáku. (Dokončujete-li dezert s menším časovým předstihem, měl by teď pobýt v mrazáku aspoň hodinu.)
V den D, hodinu před servírováním:
Na každý talířek dejte lžíci mascarpone, na něj položte čokoládový plátek a pokapejte jej sirupem.