Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vánoční tradice z kuchyní světa

Vánoční tradice ve světě - Pavlova

Vánoční tradice ve světě - Pavlova Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Vánoční tradice ve světě - Pavlova

Vánoční tradice ve světě - Pavlova Zdroj: Thinkstock

Kapr nebo bramborový salát jsou typicky české vánoční pokrmy. Jak ale vypadá sváteční hodovní tabule v jiných zemích světa?

Seznam.cz banner

Rozmanitost je neuvěřitelná. Řada zemí připravuje na Vánoce vepřové, některé mají večeři až o dvanácti chodech. V jiných zase hodování začíná několik dní před Štědrým dnem, takže se u plotny pořád někdo otáčí. Jednotlivé změny v samotném jídle závisí na oblasti, ve které rodina bydlí. Však to známe i u nás; bramborový salát se liší téměř v každé domácnosti. Já jsem pro vás vybrala země, které mě svými vánočními dobrotami zaujaly nejvíc!

Austrálie – je libo Pavlova nebo Trifle?

Pavlova je světoznámý dezert, o jehož prvenství se pře Austrálie a Nový Zéland. Není tedy divu, že ho obě země zahrnuly mezi sváteční pokrmy. Obrovská sněhová pusinka vyloženě láká k nazdobení ve vánočním stylu.

Neméně známým dezertem je v Austrálii takzvaný Trifle. Jde sice původně o anglický dezert, ale vzhledem k historii není těžké usoudit, jak do Austrálie doputoval. A vzpomínáte na jeden z dílů Přátel? Trifle se totiž opravdu skládá z několika vrstev: je to pudink, ovoce, piškotové těsto zakápnuté sherry, ovocná šťáva nebo želé a šlehačka. Ale i zde najdete několik provedení.

Malinový trifle
Recepty

Malinový trifle

27

Dánsko – pro chlapy Julebryg, pro dámy Æbleskiver

V této zemi myslí o Vánocích i na pivaře, proto v regálech najdete speciální vánoční pivo, takzvané pivo Julebryg. Vyrábí se několik druhů a stylem se nepatrně liší. Většinou ale mají přibližně 6 procent alkoholu. Tuborg Julebryg je kupříkladu světlý ležák s 5,6 % alkoholu. Naproti tomu Fur Julebryg je takzvané hnědé pivo a má 6,5 % alkoholu.

Pro dámy, slečny a děti tu mám něco mnohem sladšího. Typickou dánskou sladkost Æbleskiver, což je palačinkové těsto upečené do tvaru koule. Využívají se k tomu speciální pánve s dírami ve tvaru polokoule; obdobné používají i Japonci. Samotné těsto ale není nijak sladké, proto se kuličky namáčejí v malinové, ostružinové nebo jahodové marmeládě. Slovo Æbleskiver v překladu znamená jablečné plátky, původně se totiž tyto koule plnily kousky jablek nebo jablečnou omáčkou.

Filipíny – rýžový koláč Bibingka

Koláč Bibingka není připravován přímo z rýže, ale z rýžové mouky a kokosového mléka. Tradiční příprava vypadá následovně. Nádoba z terakoty, uvnitř lemovaná jedním velkým banánovým listem, je umístěna na rozpálené uhlíky. Směs rýžové mouky a kokosového mléka se nalije do nádoby, položí se na ni další banánový list a ten se pokryje několika horkými uhlíky. Takto získáte měkký dortík s lehce zuhelnatělým povrchem a s vůní banánových listů. Jako poleva se používá kombinace másla, cukru a strouhaného kokosu. Dnes už se ale tato verze příliš nepoužívá a koláč se peče klasicky v troubě. Takto nezíská typicky kouřovou vůni, ale většina lidí stále používá alespoň banánové listy.

Vánoční tradice ve světě – koláč Bibingka

Finsko – pirožky Karelian

Ve Finsku mají Joulupöytä, což je název pro výběr jídel, která jsou servírována na Vánoce. Součástí jsou také pirohy Karelian, které se původně jedly pouze ve finském regionu Karelia. Dnes jsou běžné v celém Finsku a dokonce i v Estonsku. Hlavní složkou původní receptury bylo žito, které je dnes často kombinováno s pšenicí. Upečený piroh bývá zalitý směsí z másla a uvařeného vajíčka.

Vánoční tradice ve světě – pirožky Karelian

Španělsko – na nervy jedině sladký Turrón

Ze španělských sladkostí znám především Churros, smažené kousky těsta obalované v cukru, které se podávají s horkou čokoládou. Novinkou pro mě je ale Turrón, který je příbuzný známého tureckého medu. Vyrábí se z včelího medu, cukru, žloutků a mandlí, nicméně téměř každá rodina má svou vlastní recepturu. Dělí se na tvrdý a měkký: ingredience jsou stejné, ale u měkké verze jsou mandle rozdrceny na pastu a do směsi se přidává olej.

Švédsko – hledání mandle v Julgrötu

Ze všech vybraných jídel jsem si nejvíc oblíbila specialitu ze Švédska. Váže se k ní pověra o elfovi, kterému se musí každý rok darovat tato vánoční specialita, jinak se elf rodině pomstí. Když se vše dodrží, chrání rodinu a hospodářství po celý rok. A o jaký pokrm vlastně jde? Bavíme se o rýžové kaši Julgröt, do které se každému členu rodiny schovává jedna mandle!

Vánoční tradice ve světě – Julgröt

Při hledání jednotlivých jídel jsem narazila na zvláštnost. Už několik let se zajímám o japonské jídlo, jejich tradice a vše s tím spojené. Proto mě zajímalo, jestli se Vánoce v Japonsku vůbec slaví. Bylo mi jasné, že nejde vyloženě o náboženské oslavy, křesťanů v Japonsku najdete jen málo. Vůbec nejzajímavější je ale to, co se na svátky nejvíc konzumuje. Kuřata z amerického fastfoodu KFC.

Autor: Tereza Pánková, TASTYTALKINGS.COM

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky alkohol rodina pivo cukr koláč dezert vánoční tradice mandle kokosový ořech těsto

Návrhy pro vás

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku Ryby a mořské plody

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Vánoční Štědrák – slavnostní vícevrstvý koláč s mákem, ořechy, povidly a tvarohem Sladké

Vánoční Štědrák – slavnostní vícevrstvý koláč s mákem, ořechy, povidly a tvarohem

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům Maso

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem


Přečtěte si také

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Sladké
Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku

Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku

Ryby a mořské plody
Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Novinky
Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli: balíčky dobrot, poukázky i něco sladkého na zub

Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli: balíčky dobrot, poukázky i něco sladkého na zub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Co neopomenout při vaření bramborového salátu a proč je kvalitní strouhanka pro řízek klíčová?

Co neopomenout při vaření bramborového salátu a proč je kvalitní strouhanka pro řízek klíčová?

Sladké
Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Maso
Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek Maso

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku Ryby a mořské plody

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek Ryby a mořské plody

Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Předkrmy a chuťovky
Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami Předkrmy a chuťovky

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Saláty
Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Babiš reaguje na spekulace: Nadále odmítá, že by Agrofert mohl zase někdy ovládnout VÝSTRAHA na Štědrý den: Místy napadne až 20 centimetrů sněhu. Čekají se nebezpečné jevy Schmarcz: Za zprávu Hradu někdo dostal kartáč. Pavlova výzva je skandální, tvrdí Stoniš

prima-zeny

Z farmy Vojty Kotka až do betléma. Vyzkoušejte se ve velkém ovčím kvízu Pavel Zedníček se těší, až bude po Vánocích. S manželkou se chystá do Thajska Libor Bouček o dodržování vánočních tradic: Replikujeme to, co dělali naši rodiče

prima-zoom

Zdrogovaný vrah dostal 50 let vězení Město pohlcené džunglí mělo 900 000 obyvatel. Jeho skutečný rozsah odhalil až laser Geniální padělatel bankovek s Leninem si vysloužil obdiv celého Sovětského svazu. Stejně ale musel do vězení

prima-fresh

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

prima-cool

Další únik traileru Spider-Mana 4 První trailer Avengers 5 byl oficiálně vydán v nejlepší kvalitě. Podívejte se na návrat Kapitána Ameriky 7 nejlepších filmů, v nichž se sešly dvě velké akční hvězdy

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Proč se líbat pod jmelím? Vánoční legendy o lásce a štěstí Vánoční tradice: Jak věštit z jablka a proč mít seno pod stolem? Nejlepší domácí recepty na vánoční punč s alkoholem i bez

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.