Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Poctivá česneková pomazánka se sýrem

Poctivá česneková pomazánka se sýrem

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Blog šéfredaktorky
Blog šéfredaktorky

Hit týdne

Další hity

Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci

Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Aperol Spritz
Aperol Spritz
Poctivá zelňačka s klobásou
Poctivá zelňačka s klobásou
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

S Klárou v kuchyni #6

Velikonoční polévka Šmigrustovka

Velikonoční polévka Šmigrustovka Zdroj: Klára Michalová

  • Zavřít
Velikonoční polévka Šmigrustovka

Velikonoční polévka Šmigrustovka Zdroj: Klára Michalová

Konec dubna se nesl ve znamení Velikonoc. Nevím jak vy, ale já mám tyto svátky spíš než s pomlázkou spojené s jídlem :) Těším se na nádivku a na vykoledovaná vajíčka natvrdo, která si krájím na chleba s máslem a pažitkou. A hlavně na úžasnou šmigrustovku... Že nevíte, co to je?

Seznam.cz banner

Velikonoce jsem letos trávila u mé sestřenice Kristiny, která na svátky objednala krůtu na nedávno otevřené farmě Dědkův Mlýn. Když nám ji majitelka farmy přinesla, trošku vyděšeně jsme na ni hleděly a přemýšlely, v čem tak obrovského ptáka upečeme. I z největšího pekáče jí totiž přečuhovaly nožky :) Měla totiž asi 8 kilo... Nakonec šla pěkně nacpaná jablíčky na plech. Pekly jsme ji pomaloučku, přikrytou alobalem. Tohle kulinární dobrodružství dopadlo skvěle, maso bylo šťavnaté a moc dobré. K ní jsme upekly nádivku se špenátem, medvědím česnekem, uzeným a mandlemi. A dýni se skořicí...

Velikonoční vaření a posléze obžerství :) Foto: Klára Michalová

Ale zpět k otázce z úvodu... Znáte šmigrustovku? Je to tradiční velikonoční polévka, podle naší rodinné legendy ze Šumavy, ovšem já ji našla na internetu i jako slezskou klasiku. Tak nevím..., ale každopádně je fantastická. Základem je silný uzený vývar, který vám zbyde po uvaření masa do nádivky. Až z něj maso vyndáte, nechte ho ještě povařit s cibulí a na kolečka nakrájenou paprikovou pikantní klobásou typu čabajka. Poté v polévce provařte šlehačku smíchanou s trochou hladké mouky. Do každého talíře nakrájejte kousek uzeného masa, jedno vejce natvrdo, nastrouhejte čerstvý křen a trochu pažitky. A vše zalijte vývarem s klobáskou. Vím, zní to jako dost zběsilá kombinace, ale je to fantazie :)))

Odpolední svačinka

To jsme takhle jednou v neděli vyráželi za Prahu na návštěvu rodičů. Bylo hezky, proto jsme chtěli koupit něco na grilovačku. Za rohem máme Kaufland, tak jsme vběhli dovnitř a cestou k úseku masa jsme míjeli zaledovaný pult s rybami. A tam na nás čekaly... Dva tucty ústřic po 15 korunách :) Nemohli jsme odolat. A proč taky? Naštěstí se u rodičů našel i speciální nůž na ústřice, manžel si projel návodné video na Youtube, jak se do nich nejlépe dostat, a pak už jsme je svorně mlsali se šalotkovou omáčkou i s citronem.

Špenátový quiche. Foto: Klára Michalová

Sladké i slané francouzské křehké koláče

I v dubnu jsem navštívila kulinární kurz, který pořádal časopis Gurmet. Tentokrát se ho ujal kuchař Michal Nikodem, který je zároveň majitelem kulinárního studia Ola Kala, kde se kurz konal. Tématem byly "tarts a tartlets".

Začali jsme velkolepě. Michal mě a ještě jednoho účastníka kurzu naučil otvírat lahev sektu šavlí ! Říká se tomu sabráž a od té doby tím oslňuju na každém večírku, kde se najde nachlazená lahev bublinek :) Ale zpět k vaření... Začali jsme slaným koláčem a připravili jsme výtečný špenátový quiche. A tady máte recept:

Na těsto zpracujte 175 g hladké mouky, 100 g měkkého másla nebo sádla, 60 g vejce (1 velké vejce) a špetku soli. Těsto si vyválejte (ideálně mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie) a vyložte jím koláčovou formu.

Na pánvi si orestujte anglickou slaninu na kostičky, 2 větší šalotky, 2 stroužky česneku a trochu čerstvého tymiánu. Nakonec přidejte i čerstvý špenát a lehce orestujte, jen aby zavadl. Nechte vystydnout.

Směs rozprostřete na připravené těsto, přidejte asi 200 g na kostičky nakrájeného sýra (hodí se různé sýry, které mají minimálně 45 % tuku v sušině, např. ementál, gouda, brie, sýry s modrou plísní..., ideální je použít směs více druhů).

Vše zalijte zálivkou Royal, kterou si připravíte smícháním 100 ml zakysané smetany, 200 ml šlehačky, 3 vajec, soli, pepře a muškátového květu. Pečte ve vyhřáté troubě na 170–180 stupňů asi 30–35 minut.

A protože co si na kurzu uvaříme, to si také sníme, můžu vás ujistit, že quiche podle tohoto receptu je vážně moc moc dobrý :)

V další části kurzu došlo samozřejmě i na sladké. Připravili jsme čokoládové koláčky z kakaového křehkého těsta s fantastickou čoko náplní s likérem. Došlo i na klasické ovocné košíčky se žloutkovým krémem. A mým favoritem byl jednoznačně citronový koláček se zapečenou sněhovou čepicí s krémem lemon curd. Při vzpomínce na tu božskou chuť mi úplně došla slova, tak za sebe nechám mluvit obrázky. A pokud byste se chtěli tuhle krásu naučit, přímo tento kurz je ve stálé nabídce školy Ola Kala.

Dortíčky jak od profíka. Foto: Klára Michalová

Autor: Klára Michalová, šéfredaktorka Prima Fresh

S Klárou v kuchyni #5: Výlet do Sapy
Blog šéfredaktorky

S Klárou v kuchyni #5: Výlet do Sapy

S Klárou v kuchyni #3
Blog šéfredaktorky

S Klárou v kuchyni #3

S Klárou v kuchyni #1
Blog šéfredaktorky

S Klárou v kuchyni #1

Sdílejte článek
Štítky maso sůl sýr mouka koláč polévka vývar šlehačka quiche těsto

Návrhy pro vás

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby Předkrmy a chuťovky

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky Nápoje

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu Maso

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu Sladké

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře Maso

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě Omáčky

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží Ovoce

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích Ryby a mořské plody

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nápoje
Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Maso
Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Sladké
Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Novinky
Dnes slavíme sv. Štěpána. Koleda měla magickou moc a na stole voněla drůbež

Dnes slavíme sv. Štěpána. Koleda měla magickou moc a na stole voněla drůbež

Maso
Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Omáčky
Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Novinky
Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu a jeho jistota sváteční tabule. Jak peče kachnu on?

Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu a jeho jistota sváteční tabule. Jak peče kachnu on?

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží Ovoce

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Maso
Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře Maso

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě Omáčky

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem Nápoje

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Ovoce
Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře Sladké

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy Saláty

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Schillerová: Sledujeme náraz Stanjurova letadla do zdi. Dodržení schodku je nepravděpodobné Policie má poslední šanci vyřešit nejzáhadnější vraždu Česka. Za měsíc bude promlčená Vánoční tuková tsunami zasáhla čistírny vod. Mastnota nepatří do dřezu ani do záchodu

prima-zeny

Nejvtipnější momenty detektivní hry: Marcellův pozdrav, bahenní lázeň a komické počítání Baby boom celebrit v roce 2025: Které hvězdy se staly rodiči? Vánoce slavných 2025: Kotek na skok na farmě, Kavalčík se synem a Řehořková ve Vídni

prima-zoom

VIDEO: Pumy loví tučňáky Nejstarší kouzelnický trik se točí kolem useknuté hlavy. Úžasný příběh mudrce Džediho přežil tisíce let Vnímá vás kočka jako rodiče, nebo spíš jako kotě, o které se musí starat? Rozebíráme nesmírně zapeklité téma

prima-fresh

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

prima-cool

Nový trailer Avengers 5 s Thorem První trailer návratu Peaky Blinders aneb Tommy Shelby a peklo druhé světové války 5 nejočekávanějších her roku 2026: Co dělá společnost Wolverineovi a GTA 6?

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svátek sv. Jana Evangelisty je den přípitků: Dnes má víno zázračnou moc Tipy pro zdravá játra: Co jíst a pít i jaké bylinky jim prospívají? Na Štěpána není pána: Tradice a koledy druhého svátku vánočního

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.