Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Mladí, co si zahrávají s noži

Japonské nože

Japonské nože Zdroj: archiv

  • Zavřít
Japonské nože

Japonské nože Zdroj: archiv

Není nůž jako nůž. Některým z nás stačí pořádně nabroušené ostří, jiní mají slabost pro design a nejnovější trendy. František Černý má v tomto ohledu názor ostrý jako břitva. Nůž z Japonska je podle něho nožem bez kompromisů.

Seznam.cz banner

Sběratel nožů

Keramické, plastové, teflonové nebo z damascénské oceli? Zdá se, že se nám naše kuchyně hemží jen různorodou plejádou čepelí, ale leckdy je jejich funkčnost velmi omezená. 29letý sběratel nožů František ozkoušel s noži možné i nemožné. Miluje vaření a hodně cestuje, takže poznal spousty druhů, materiálů a tvarů nožů, aby si pak mohl vybrat jednu jedinou cestu, kam svůj byznys takzvaně zařízne.

Ocelově chladná láska Asie

František trpí jednou chorobou a to asiofilií. Miluje asijské kultury, jazyk, lidi, jídlo a hlavně jejich nože. Když se z dalekých orientálních cest vrátil, rozjel svůj obchod téměř na koleni. Před třemi roky začal budovat obchod s japonskými noži a hlavně brusnými kameny. Ty jsou totiž základem dokonalé péče o nože a jejich použití se rozhodně nesmí zanedbávat.

„Naše historie spadá již do raných devadesátých let, kdy vznikla rodinná firma zabývající se ruční výrobou a restaurováním nábytku. K této činnosti postupně přibyl dovoz specializovaného ručního nářadí a nástrojů tradičních světových výrobců. No a já chtěl hlavně nabízet zboží v oblasti, která je mi bližší, tedy nože do kuchyně,“ vypráví mladý podnikatel o svých začátcích.

Podnětem pro založení firmy v oblasti japonských nožů a brusných kamenů nebylo vymýšlet něco zcela nového, revolučního. Naopak se chtěla firma BRUSNEKAMENY.cz vrátit k něčemu zažitému, ke kultuře, co trvá věky věků. K podstatě tradičního nožířství.

Značka levně a rychle

Ví se, že malé specializované prodejny zaznamenávají v posledních letech úpadek pod tlakem velkých řetězců. S tím přímo souvisí nabídka zboží na českém trhu a to hlavně z hlediska jeho kvality.

„Typickým příkladem v oblasti kuchyňských nožů jsou keramické nože, které jsou úžasně ostré a přitom levné. Co se však stane, když se nůž stejně po čase ztupí nebo jen spadne do dřezu a uštípne se? Skončí v koši. A to je zásadní problém dnešního spotřebního trendu. Doba od výroby k prodeji nože je prakticky stejně dlouhá jako doba od nákupu nože k jeho vyhození,“ konstatuje František.

K přípravě japonské kuchyně je extra ostrý nůž nezbytný

Kuchyňský profesionál

Při výběru sortimentu pro své zákazníky hledí obchod BRUSNEKAMENY.cz na prvním místě na kvalitu zpracování a přístup jednotlivých výrobců. Cena pro ně není rozhodující. Není náhoda, že při dodržování těchto kritérií pochází většina sortimentu právě z Japonska. Ze země, kde se ctí tradiční postupy a precizní výroba tu má historii napříč staletími. I známý německý šéfkuchař Tim Mälzer, podle kterého je pojmenována jedna ze sérií japonských nožů KAI, kterou při svých gastronomických kouzlech používá, tvrdí: „Kvalitní nůž vám nejen usnadní práci, ale také vaše vaření zdokonalí."

Rituální kámen

V kuchyni má vedle japonského nože své místo také brusný kámen. Ruční broušení na kameni je totiž jakýmsi rituálem, který je neodmyslitelně spjat s profesionální prací v kuchyni.

„Brusné kameny jsou naší hlavní specializací. Nabídku kamenů máme napříč sortimentem několika předních výrobců. Vybírat lze z velké škály hrubostí a rozměrů kamenů. S takovou nabídkou a kamennou prodejnou si troufám říci, že jsme asi jediní tohoto druhu ve střední Evropě,“ shrnuje úspěchy František, který doufá, že i Češi ocení perfekcionismus, s nímž je japonské zboží vyráběno.

Autor: Michaela Králová

Buďte na ostří nože!
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Buďte na ostří nože!

Sdílejte článek
Štítky kuchyně historie Japonsko Asie vaření výroba obchod kultura Střední Evropa Tim Mälzer

Návrhy pro vás

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Sladké

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu Maso

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte


Přečtěte si také

Prostřeno!
Prostřeno: Dva druhy tataráčku s opečenou bagetkou

Prostřeno: Dva druhy tataráčku s opečenou bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Thajská polévka s nudlemi

Prostřeno: Thajská polévka s nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka sous-vide s pepřovou omáčkou a šťouchaným bramborem

Prostřeno: Vepřová panenka sous-vide s pepřovou omáčkou a šťouchaným bramborem

Prostřeno!
Prostřeno: Dortík s lesním ovocem podle Soni

Prostřeno: Dortík s lesním ovocem podle Soni

Předkrmy a chuťovky
Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Sladké
Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Maso
Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Soutěžící
Soňa Vomáčková by nikdy nesnědla kachní zárodek

Soňa Vomáčková by nikdy nesnědla kachní zárodek

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Maso
Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ANALÝZA: Žádný mír, ale kapitulace. Trumpův plán ušitý s Ruskem nemohou Ukrajinci přijmout Požár ve škole v Hradci Králové: Popálené jsou dvě děti, pro jedno letěl vrtulník Kam na nejlepší vánoční trhy? Praha je přelidněná, klenot se skrývá nedaleko našich hranic

prima-zeny

Miss Zedníková čelí v show dotazům na tajného kluka, Prachař plánuje vlasy z Turecka Zklamání Ondřeje nesou zrádkyně těžce. Mia s Danielou se dočkaly pohledu plného pohrdání Vojta Kotek poprvé přiznal strach. Jeho ovce trápí průjem a farmu smetla bouře

prima-zoom

Krokodýl kdysi lovil jako leopard Proč se srazily vlaky na Českobudějovicku? Ministr dopravy uvedl nejpravděpodobnější příčinu Srážka vlaků na Českobudějovicku: Zraněných jsou desítky, na místo letěl vrtulník

prima-fresh

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

prima-cool

Nová Hvězdná brána potvrzena Nejočekávanější detektivka Netflixu má nový trailer. Recenze tvrdí, že jde o nejlepší díl série Nový Harry Potter: Daniel Radcliffe se rozpovídal o dopisu, který poslal svému nástupci

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak vyčistit matraci? Zbavte se špíny, zápachu i roztočů jednou provždy Čtyři adventní neděle: Proč na adventním věnci rozsvěcujeme svíčky postupně? Jak udržet vánoční věnec krásný co nejdéle: Škodí mu slunce a potřebuje vodu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.