Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Gastro akce a food festivaly
Gastro akce a food festivaly

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Chef Time Fest odstartoval Prima večírkem

Chef Time Fest workshop

Chef Time Fest workshop Zdroj: Mikuláš Gottwald

  • Zavřít
Chef Time Fest workshop

Chef Time Fest workshop Zdroj: Mikuláš Gottwald

Na tento komorní pražský food festival jsme vás už zvali a rovnou jsme se rozhodli jejich program vyzkoušet. Zahajovací večer patřil kulinárnímu workshopu pod vedením šéfkuchařů Patrika Havlíčka a Marka Raditsche.

Seznam.cz banner

Tématem byla úprava ryb a mořských plodů, což je vyloženě „fresh“ téma. Kurz probíhal v příjemné restauraci Avantgarde v pražských Dejvicích, kde je právě Patrik Havlíček v kuchyni doma. A protože celá koncepce festivalu je o propojování šéfkuchařů, na pomoc mu přišel sympaťák Marek Raditsch z restaurace Kampa Park. A skvělým hostitelem byl v neposlední řadě ředitel festivalu Karel Šimůnek.

Po příchodu do restaurace nás přivítala sklenka prosecca a třicetikilový tuňák žlutoploutvý... No, dělám si legraci, ale tahle rybka byla opravdu nepřehlédnutelná. Na ledovém pultu mu sekunovali živí humři, losos, tygří krevety, různé druhy mušlí a ústřic. Zkrátka bylo na co se těšit už od pohledu.

A právě ústřicemi jsme začali. Marek nám ukázal, jak se ústřice správně otvírají, čistí a servírují. Hlavně NIKDY ústřice neproplachujte vodou, malé úlomky skořápky stačí odstranit rukou. Servírujte s citronem nebo šalotkovým vinaigrette. Marek ovšem doporučoval i ostřejší verzi s čerstvým křenem. Ochutnali jsme tři různé druhy a teprve při této chuťové konfrontaci zjistíte, jak rozdílná chuť ústřic může být. I když všechny byly skvělé :)

Více informací, program a seznam šéfkuchařů najdete v článku:

Chef Time Fest znovu startuje
Gastro akce a food festivaly

Chef Time Fest znovu startuje

Pak už přišel na řadu Patrik a začal pěkně zostra. Ukázal nám, jak nejšetrněji a nejrychleji zabít humra. Slabší povahy šly do kolen, ale až si někdy na moři ulovíme tuhle mořskou potvůrku, budeme připraveni :)

Poté jsme se naučili oloupat a očistit tygří krevety a s Patrikem jsme na ně poté připravili jednoduchou marinádu. Na dvě velké krevety nakrájejte půl stroužku česneku na tenké plátky, třetinu malé chilli papričky taktéž, přisypte hrst nasekaného koriandru a smíchejte se lžící dohladka rozmixovaného manga. Nechte půl hodiny marinovat a pak šup s tím na chvilku na rozpálenou pánev. Ale pozor! Jen zlehka opéct, ať se maso nevysuší.

Podívejte se na videoreportáž:

Šlupky a hlavy ze syrových krevet nevyhazujte. Patrik se s námi podělil o recept na úžasnou krevetovou polévku z těchto „zbytků“.

Ve velkém hrnci orestujte na oleji nakrájenou mrkev, cibuli, česnek, zázvor, limetové listy a citronovou trávu. Přidejte lžíci kvalitního rajského protlaku, vše zarestujte a potom zalijte vodou. Rozmíchejte a vsypte nahrubo nasekaný koriandr (dobré jsou i stonky) a skelety z krevet. Přiveďte k varu a nechte asi půl hodiny provařit. Poté sceďte přes jemné síto, vmíchejte kokosové mléko a dochuťte solí. Do talíře dejte na jemné nudličky nakrájenou syrovou zeleninu – mrkev, bok choi, jarní cibulku, sójové výhonky a koriandr a zalijte horkou polévkou.

Na závěr kurzu nám Marek ukázal, jak rozporcovat celého lososa. Dozvěděli jsme se, které kousky masa se hodí na sushi a sashimi, které jsou vhodné na steaky a jak zužitkovat i ten nejmenší kousek odřezků – do těstovin nebo na lososový tatarák. A pokud krájíte maso na sashimi, je to stejné jako u hovězího, musíte jednoduše přes vlákno.

A pak už přišla ta nejpříjemnější část. Co jsme si uvařili, to jsme si také snědli. Začali jsme krevetami s mangovým pyré a salátkem ze sójových výhonků. Poté přišla na řadu polévka, a byla opravdu výtečná. Jako překvapení jsme dostali i kousky lososa v tempuře s wasabi majonézou a teplým salátem z cukrového hrášku. A hlavním chodem bylo zlehka orestované dančí maso v sezamových semínkách s nudlemi. A sladkou tečkou byl čokoládový dortík s lesním ovocem a zmrzlina z pečených jablek.

Doufám, že z mého popisu je jasné, jak hezký večer to byl. Dozvěděli jsme se spoustu informací, ochutnali jsme několik velmi speciálních prvosurovin a závěr v podobě dokonalé pětichodové večeře už byl jen splněným snem.

Pokud si chcete dopřát také podobný gastronomický zážitek, máte možnost. Unikátní food festival Chef Time Fest probíhá až do 5. února. A my ho můžeme jen vřele doporučit!

Více informací o festivalu najdete na www.cheftimefest.cz.

Připravila: Klára Michalová

Foto: Mikuláš Gottwald, Klára Michalová

Sdílejte článek
Štítky festival česnek restaurace ústřice maso losos polévka mrkev krevety koriandr setý

Návrhy pro vás

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Sladké

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny Sladké

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví Sladké

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí Sladké

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu Sladké

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju


Přečtěte si také

Sladké
Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Maso
Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Sladké
Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Sladké
Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta

Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta

Sladké
Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny Sladké

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta Sladké

Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta

Maso
Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou Ryby a mořské plody

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Polévky
Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Střelba na Brownově univerzitě v USA: Na místě jsou mrtví a zranění Ukrajinské prezidentské volby: Kdo se může postavit Zelenskému a s jakými šancemi? Pátrání po Markovi: Zoufalá maminka poslala synovi naléhavý vzkaz. Policie mění taktiku

prima-zeny

Mladá krev vrcholí: Postřelený Lokša bojuje o život, kriminalisté závodí s časem Nejsilnější momenty pohřbu Hezuckého. Mareš s květinami, zlomená vdova i dojemná řeč Boučka Leoš Mareš se loučí s Hezuckým. Miluju tě, kamaráde, řekl a oznámil koncert pro Patrika

prima-zoom

Nejbombardovanější země světa Pokud najdete konec ploché Země, dostanete dva miliony korun. Výzvu by mohli ocenit naši sousedé První handicapovaný člověk ve vesmíru. Vozíčkářka tam vyletí už za pár dní s plyšovým hrošíkem

prima-fresh

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

prima-cool

Brad Pitt v novém Batmanovi? Harry Potter zdarma. Za epickou hru z Bradavic nezaplatíte ani korunu, má 84 % a je česky Zemřel herec Peter Greene. Padouchovi z Masky a Pulp Fiction bylo 60 let

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční šílenství v Londýně: Brit utratí čtvrt milionu za stovky ozdob, má i devět stromků Provoňte si Vánoce pomeranči a hřebíčkem: Originální dekorace z citrusů a koření Vánoční jmelí pro zdraví: Co léčí a jak ho bezpečně užívat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.