Suroviny
- tortilla (kukuřičné) 8 ks
- cibule 1/2 ks
- vejce 4 ks
- koriandr
- feta 100 g
- slunečnicový olej
- paprička jalapeňo 1 ks
Salsa roja
- rajčata 6 ks
- paprička jalapeňo 2–4 ks
- chipotle omáčka 1/2 lžičky
- česnek 1 stroužek
- cibule 1/2 ks
- limetka
- sůl
Postup přípravy
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu cca 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, vložte do hrnce rajčata spolu s papričkami jalapeño a nechte vařit 8–10 minut. Za tuto dobu papričky mírně zesvětlají a rajčatům popraská slupka. Rajčata a jalapeños slijte, po mírném vychladnutí rajčata oloupejte a jalapeños zbavte zelené stopky. Spolu s česnekem a vločkami chipotle dejte rajčata a jalapeños do mixéru a rozmixujte dohladka. Na závěr vmíchejte nasekanou bílou cibuli a dochuťte solí a limetkou.
- Kukuřičné tortilly nakrájejte na osminky, které dozlatova osmažte na rozpáleném slunečnicovém oleji. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Z rozpálené pánve slijte přebytečný olej a na zbylém oleji usmažte volská oka, která po usmažení ponechte v teple.
- Po usmažení volských ok vytřete pánev papírovou utěrkou a poté v ní rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje. Do rozpáleného oleje vlijte připravenou salsu, kterou nechte za stálého míchání probublávat 1–2 minuty. Do bublající salsy přidejte usmažené tortillové osminky a dobře promíchejte. Jakmile tortilly změknou (1–2 minuty), ihned je rozdělte na (ideálně předehřáté) talíře, na ně položte volská oka a posypejte rozdrobeným sýrem queso fresco, bílou cibulí, jalapeños papričkami a čerstvým koriandrem. Podávejte s osminkami limetky.