Suroviny
- hladká mouka 1 a 1/4 hrnku
- hladká celozrná špaldová mouka 1 hrnek
- zázvor 2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 3/4 lžičky
- mletý hřebíček 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- máslo 3/4 hrnku
- cukr krupice 1 hrnek
- vejce 1 ks
- voda 1 lžíce
- melasa 1/4 hrnku
- cukr krupice 2 lžíce
Hledáte další inspiraci na vánoční cukroví? Tady máte plnou náruč receptů :)
Odkaz
Nejlepší cukroví
Hledáte inspiraci pro vánoční pečení? V tomto speciálu najdete spoustu receptů na výborné cukroví!
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 ˚C. V míse smíchejte obě mouky, zázvor, sodu, skořici, hřebíček, pepř a sůl. Odložte stranou a v další míse utřete máslo s jedním hrnkem cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte do směsi vejce, vodu a melasu. Postupně do směsi vmíchejte připravené suché ingredience. Z těsta vytvořte kuličky velikosti ořechu a obalte je v cukru.
- Připravené sušenky dejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a lehce je rozmáčkněte naplocho. Pečte 8–10 minut v předehřáté troubě. Nechte sušenky na plechu 5 minut chladnout a poté je přemístěte na kuchyňskou mřížku, kde je nechte úplně vychladnout. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.