Suroviny
- instantní káva 2 lžíce
- máslo (rozměklé) 125 g
- třtinový cukr 150 g
- vejce (středně velké) 1 ks
- hladká mouka (s kypřicím práškem) 175 g
- moučkový cukr 4 lžíce
- jedlá soda 1/2 lžičky
Při servírování
- smetana (min. 40 % tuku) 200 ml
- moučkový cukr 1-2 lžíce
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180°C, u plynové na stupeň 4. Do misky dejte kávové granule, přilijte 6 lžic vařící vody a dejte stranou. V mixovací míse smíchejte měkké máslo a cukr a mixujte tak dlouho, dokud nebude hmota hladká a nadýchaná. Přisypte mouku, kakao a jedlou sodu. Přidejte také kávu a mixujte do hladka.
- Rozdělte hmotu do formiček, ty vložte na pečící plech a 25 – 30 minut pečte, dokud koláčky nevyrostou a nezpevní. Nechte je vystydnout
- Při servírování: vyšlehejte smetanu s cukrem, až bude měkká, ale už bude držet tvar. Lžící šlehačku naneste na každý koláček a popráškujte kakaem.