Suroviny
- instantní káva 2 lžíce
 - máslo (rozměklé) 125 g
 - třtinový cukr 150 g
 - vejce (středně velké) 1 ks
 - hladká mouka (s kypřicím práškem) 175 g
 - moučkový cukr 4 lžíce
 - jedlá soda 1/2 lžičky
 
Při servírování
- smetana (min. 40 % tuku) 200 ml
 - moučkový cukr 1-2 lžíce
 
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180°C, u plynové na stupeň 4. Do misky dejte kávové granule, přilijte 6 lžic vařící vody a dejte stranou. V mixovací míse smíchejte měkké máslo a cukr a mixujte tak dlouho, dokud nebude hmota hladká a nadýchaná. Přisypte mouku, kakao a jedlou sodu. Přidejte také kávu a mixujte do hladka.
 - Rozdělte hmotu do formiček, ty vložte na pečící plech a 25 – 30 minut pečte, dokud koláčky nevyrostou a nezpevní. Nechte je vystydnout
 - Při servírování: vyšlehejte smetanu s cukrem, až bude měkká, ale už bude držet tvar. Lžící šlehačku naneste na každý koláček a popráškujte kakaem.