Cachopo
- zadní hovězí maso (kýta nebo nízký roštěnec) 1 kg
- sůl
- čedar (nebo méně zralé pecorino) 150 g
- sušená šunka (jamón serrano) 150 g
- hladká mouka
- vejce asi 3 ks
- strouhanka
- rostlinný olej minimálně 1 litr
K servírování
- červená paprika 2 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
K masu se skvěle hodí smetanová houbová omáčka. Pokud si dáte cachopo ve Španělsku, nejčastěji ho dostanete ale stejně jen s hranolky a paprikou.
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 10 stejných plátků. Každý plátek buď paličkou nebo kuchyňským válečkem naklepejte přes potravinářskou fólii na tenko. Tohle není klasický řízek! Maso opravdu musíte co nejvíce rozprostřít a ztenčit – naklepané filety by měly být velké jako dvě dlaně a na výšku mít tak 0,5 cm.
- Filety mírně osolte a opepřete, pamatujte ale, že dovnitř přijde ještě slaná náplň. Hned, jak budou filety ochucené, rozložte na polovinu z nich plátky šunky a sýra. Náplň by neměla zasahovat úplně k okrajům, aby šly oba plátky masa stisknout k sobě.
- Poté přes náplň přeložte druhý plátek masa – vznikne vám 5 stejných kapes. Takto připravené kapsy obalte v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Ještě jednou pořádně stiskněte okraje k sobě a kapsy nechte chvíli čekat.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej, měl by být do výšky aspoň 5 cm – a připravené kapsy v něm postupně usmažte jako řízky. Maso je tenoučké, takže budou potřebovat jen tak 3 až 4 minuty. Pokud se vám bude zdát, že se strouhanka zbarvuje až moc rychle, samozřejmě snižte teplotu. Osmažené kapsy odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.
- Brambory oloupejte, případně okrájejte okraje dohranata a nakrájejte je na hranolky podle svých představ (doporučuji delší tenké, budou rychleji hotové a křupavější). Nakrájené brambory namočte do studené vody a nechte je tam aspoň hodinu nebo ideálně přes noc, hezky zkřehnou.
- Z brambor slijte vodu a osušte je papírovou utěrkou. Ve vyšším hrnci nebo fritéze rozehřejte olej na střední až vyšší teplotu a hranolky smažte, dokud se mírně nezbarví a nebudou na skus hotové (smažte je po částech, aby se neslepily). Poté je vyndejte, osušte a teprve před podáváním ještě jednou šoupněte do tentokrát naplno rozpáleného oleje, dosmažte dokřupava a osolte.
- Papriku na servírování očistěte, nakrájejte na nudličky a také usmažte v oleji. Cachopo nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přidejte křupavé hranolky, smaženou papriku a celé jídlo dotáhněte nakrájenou petrželí.