Náplň
- brambory (moučné ) 1/2 kg
- zakysaná smetana 6 lžic
- máslo (pokojové teploty) 4 lžíce
- cukr 1 a 1/2 lžíce
Palačinky
- vejce (pokojové teploty, lehce ušlehaná) 2 ks
- voda 250 ml
- sůl 1/2 lžičky
- hladká mouka 1 hrnek
- máslo (na smažení) 4 lžíce
Postup přípravy
- Na náplň uveďte do varu vodu ve středně velkém hrnci a osolte ji. Brambory v ní uvařte doměkka. Sceďte je a jakmile trochu vychladnou, oloupejte je a protlačte lisem nebo najemno nastrouhejte. Promíchejte je se zakysanou metanou, máslem a cukrem.
- Na palačinky prošlehejte vejce, vodu a sůl v misce. Pak zašlehejte mouku. Na rozehřátém másle smažte tenké palačinky, hotové klaďte na sebe na talíř nebo mezi vrstvy pečicího papíru.
- Na každou palačinku naneste několik lžic náplně a stačte ji obrácenou lžící do tvaru jakési cihličky. Nejprve z kratších stran přehrňte palačinku přes náplň, pak ji celou stočte jako balíček, který trochu zploštěte rukou a dejte stranou. Naplněné palačinky nakonec lehce osmažte z obou stran na másle. Podávejte se zakysanou smetanou či s jablečným pyré, chcete-li – my to doporučujeme, protože soulad chutí je pak úžasný.
- Prima tip: Celkem nic se nestane, když ze sladké náplně uděláte slanou a brambory dochutíte rozdrceným česnekem.