návrat zpět

Najděte si recept

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Bavorské preclíky

Hodnoceno: 12x
nad 2 hodiny
Bavorské preclíky
Autor: Kublanka.cz Bavorské preclíky
Recept na poctivé preclíky krok za krokem! Čerstvé nejlépe chutnají s hrubozrnnou hořčicí a sklenicí vychlazeného piva.

reklama

reklama

Postup

  1. Sušené droždí spolu s cukrem krupicí rozmíchejte ve vlažné vodě a nechte zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky. Jakmile nemáte v mouce žádné větší kousky másla, přilijte napěněnou drožďovou směs spolu s plzeňským pivem a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto vytvarujte do koule, dejte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Těsto můžete rovněž nechat kynout přes noc v lednici a před tvarováním preclíků ho nechte prohřát na pokojovou teplotu.
  3. Troubu předehřejte na 120 °C. Plech vyložte alobalem a v tenké vrstvě na něj rozprostřete jedlou sodu. Dejte ji péct na 60 minut do předehřáté trouby, poté ji nechte vychladnout a ponechejte ji v uzavíratelné nádobě až do přípravy preclíků.
  4. Troubu předehřejte na 250 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválejte na obdélník, ten srolujte a spoj seštípejte. Vzniklý váleček rozválejte na 50–60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujte preclík.
  5. Nevyválené kousky těsta i preclíky musíte mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 20–30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravte lázeň. V širokém nerezovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Vsypte pečenou jedlou sodu, kterou nechte zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhněte plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namáčejte jeden preclík za druhým. Preclíky ponechte namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndejte z lázně, nechte okapat a položte na plech vyložený pečicím papírem. Preclíky potřete žloutkem, který jste prošlehali s 1 lžící studené vody a posypte je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízněte v nejsilnější části a dejte péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10–12 minut).

reklama

Bavorské preclíky 2 Foto:

Bavorské preclíky 3 Foto: Bavorské preclíky; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

reklama