Těsto
- hladká mouka 500 g
- máslo 3 lžíce
- máslo (rozehřáté na potírání těsta) 150 g
- ocet 2 lžíce
- sůl
Náplň
- balkánský sýr 500 g
- vejce 3 ks
O těstě: Nejpoužívanějším těstem v Řecku, ale i v Bulharsku je známé filo (podle řeckého slova pro plátek). Je mimořádně tenké, jeho jednotlivé vrstvy se potírají máslem a po upečení je nádherně křehké a lístkující. Prodává se už hotové. Klasické listové těsto je mnohem silnější a filo dokáže nahradit jen zčásti. Domácí výše uvedená varianta je vynikající.
Postup přípravy
- Prosátou mouku, rozehřáté máslo, ocet, sůl a 200 až 300 ml teplé vody smíchejte na středně husté těsto. Uchopte je do rukou a několikrát jím uděřte o vál, až se přestane lepit a začnou se v něm tvořit bubliny. Potřete ho teplou vodou a nechte na válu pod nahřátým hrncem asi půl hodiny odpočívat. Mezitím připravte sýrovou náplň.
- Náplň: Sýr ručně rozmělněte a promíchejte ho s prošlehanými vejci.
- Odpočaté těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů, které ještě rozválejte na co nejtenčí plátky. Nechte je ještě krátce oschnout a pak je pomocí prstů opatrně roztahujte, aby byly co nejtenčí (podobně jako když připravujete tažený štrúdl).
- Polovinu každého plátu těsta potřete rozehřátým máslem a překryjte ho nepotřenou částí. Pak ho potřete sýrovou náplní a stočte. Urovnejte do kruhu na tukem vymazaný (nebo pečicím papírem pokrytý) plech. Povrch takto vzniklého šneku potřete máslem a pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C, až krásně zezlátne.