Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Banica

8 porcí
do 10 minut
Banica
Banica Autor: Gurmet
Koláč z křehounkého těsta se šťavnatou náplní z pikantního bílého sýra najdeme v Bulharsku (banica) i v Řecku (tiropita).
Reklama

O těstě: Nejpoužívanějším těstem v Řecku, ale i v Bulharsku je známé filo (podle řeckého slova pro plátek). Je mimořádně tenké, jeho jednotlivé vrstvy se potírají máslem a po upečení je nádherně křehké a lístkující. Prodává se už hotové. Klasické listové těsto je mnohem silnější a filo dokáže nahradit jen zčásti. Domácí výše uvedená varianta je vynikající.

Suroviny (8 porcí)

Těsto:

Náplň:

Reklama

Postup

  1. Prosátou mouku, rozehřáté máslo, ocet, sůl a 200 až 300 ml teplé vody smíchejte na středně husté těsto. Uchopte je do rukou a několikrát jím uděřte o vál, až se přestane lepit a začnou se v něm tvořit bubliny. Potřete ho teplou vodou a nechte na válu pod nahřátým hrncem asi půl hodiny odpočívat. Mezitím připravte sýrovou náplň.
  2. Náplň: Sýr ručně rozmělněte a promíchejte ho s prošlehanými vejci.
  3. Odpočaté těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů, které ještě rozválejte na co nejtenčí plátky. Nechte je ještě krátce oschnout a pak je pomocí prstů opatrně roztahujte, aby byly co nejtenčí (podobně jako když připravujete tažený štrúdl).
  4. Polovinu každého plátu těsta potřete rozehřátým máslem a překryjte ho nepotřenou částí. Pak ho potřete sýrovou náplní a stočte. Urovnejte do kruhu na tukem vymazaný (nebo pečicím papírem pokrytý) plech. Povrch takto vzniklého šneku potřete máslem a pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C, až krásně zezlátne.
Reklama

Gurmet - červenec, srpen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Letní dvojčíslo Gurmetu plně odráží léto a prázdniny, které jsou časem dovolených. Za dobrým jídlem jsme se rozhodli vyrazit do Středomoří a na Balkán, takže jsme pro vás připravili nejen nedělní oběd ve španělském duchu, ale taky domácké menu jako vystřižené z dovolené v Bulharsku. Středomořské téma se objeví i v rubrice zdraví, kde najdete šestici receptů, ve kterých hraje klíčovou roli olivový olej.

Naučíme vás také, jak si připravit čerstvé domácí těstoviny, vařit (i grilovat) venku dobroty, které vymyslel a uvařil Zdeněk Pohlreich. Jak uvařit opravdu bleskurychle, vám poradí Jamie Oliver, a o recept na skvělou barbecue omáčku se s vámi podělí Michal Nikodem. Také tentokrát vám nabídneme spoustu sladkostí – od koláčů přes dorty až po domácí zmrzlinu. Léto budiž pochváleno!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama