Suroviny
- polohrubá mouka 200 g
- hladká mouka 100 g
- cukr krupice 40 g
- máslo (studené) 190 g
- voda (studená) asi 130 ml
- jablka (oloupaná a nakrájená) 600 g
- mletá skořice
- citronová šťáva 1 lžíce
- cukr krupice (podle chuti) asi 40 g
Americký jablečný páj. Foto: FOODLOVER.CZ
Postup přípravy
- Oba druhy mouky smícháme na válu, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice asi na hodinu.
- Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme jablka. Jablka nasypeme do nepřilnavé pánve, přilijeme 50 ml vody, přidáme skořici, citronovou šťávu a cukr. Vše zahřejeme a dusíme spolu přibližně 10 minut, než jablka trochu změknou. Jablka odstavíme a necháme vychladnout.
- Z těsta odkrojíme asi 2/3 a na pomoučněném vále rozválíme tak, abychom dostali kolo větší, než je koláčová forma. Těstem vyložíme formu a nožem odkrojíme těsto, které z formy přečnívá. Na těsto navrstvíme jablečnou směs, vyválíme zbylou 1/3 těsta, zakryjeme jablečnou směs a opět odkrojíme přebytky. Ze zbytků těsta uhněteme kuličku, kterou pomoučníme, vyválíme na tenký plát a můžeme z ní vykrajovátky vyrobit ozdoby, kterými poklademe vršek koláče.
- Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 220 ˚C asi 30 minut, potom koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 20 minut. Každá trouba je jiná, proto případně přizpůsobte čas pečení.