Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zeleninový bulgur s mátou a ztraceným vejcem
Suroviny (4 porce)
Bulgur:
- zelené fazolky 150 g
- hráškové lusky 150 g
- jarní cibulka 3 ks
- řapíkatý celer 150 g
- Cuketa 150 g
- bio limetka 1 ks
- čerstvá máta 1/2 svazku
- zeleninový vývar 1/4 litru
- hrubý bulgur 100 g
- Olivový olej 3 lžíce
- bylinková sůl
- čerstvě mletý zelený pepř
Ztracená vejce:
- Ocet 200 ml
- čerstvá dobře vychlazená bio vejce (velikost M) 4 ks
Postup
- Na bulgur omyjeme a očistíme fazolky a hrášek. Opláchneme jarní cibulky, očistíme, na tenké prstýnky zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část. Celer omyjeme, pokud je nutné, zbavíme tuhých vláken a nakrájíme na kostičky asi ½ cm velké. Cukety omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné ½ cm. Plátky potom rozkrájíme na proužky, ty nakonec na malé kostičky.
- Limetku omyjeme horkou vodou a osušíme. Ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme.
- V hrnci uvedeme do varu zeleninový vývar, nasypeme bulgur, zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě zlehka vaříme asi 10 minut. Hrnec pak stáhneme z plotýnky a bulgur necháme ještě 5 minut nabobtnat.
- Mezitím vaříme v parním hrnci 5–6 minut fazolky téměř doměkka, přidáme hráškové lusky a vaříme ještě asi 1 minutu. Potom obojí slijeme a zchladíme studenou vodou. Fazolky pokrájíme napříč na kousky, hrášek podélně rozpůlíme, potom také nakrájíme na kousky a dáme stranou.
- Na ztracená vejce uvedeme do varu 2 litry vody s octem.
- Bílé cibulové prstýnky orestujeme v horkém olivovém oleji, přidáme celer a za promíchávání restujeme 2-3 minuty. Přisypeme nakrájenou cuketu a restujeme další 2–3 minuty. Dochutíme bylinkovou solí a pepřem. Vmícháme horký bulgur, přidáme také nakrájené fazolky a hrášek a krátce prohřejeme.
- Bulgur dochutíme limetkovou kůrou a šťávou, posypeme zelenými cibulovými prstýnky a mátou.
- Vejce jednotlivě rozklepneme do šálku a opatrně necháme vklouznout do vroucí octové vody. Tuhnoucí bílek přetáhneme pomocí dvou lžic kolem žloutku. Vejce opatrně obrátíme a necháme ještě asi 2 minuty tuhnout. Vylovíme je děrovanou naběračkou, necháme trochu okapat a upravíme na bulgur.
Obměna: Zeleninový salát s bulgurem
Zeleninu krátce orestujeme na malém množství oleje, smícháme s prochladlým bulgurem. Kromě toho ještě oloupeme ½ salátové okurky, podélně ji rozkrojíme, odstraníme semena a dužninu pokrájíme na kostičky. Z 1½ lžíce limetkové šťávy, 2 lžiček akátového medu, soli, zeleného pepře z mlýnku a 3 lžic olivového oleje smícháme zálivku a salát přelijeme. Necháme chvíli odležet a před podáváním posypeme mátou.
Zeleninový bulgur s mátou a ztraceným vejcem , Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky
Vegetariánská kuchyně pro labužníky
Bettina Matthaeiová
Více než 150 receptů pro vegetariány a vegany
S jednoduchými a zároveň rafinovanými vegetariánskými recepty můžete hýčkat nejen sami sebe, ale také hosty, kteří se rádi vzdají masa, nikoli však gurmánského požitku. Vedle více než 150 receptů – od předkrmů až po dezerty a nápoje –, z nichž je celá řada vhodná i pro vegany, obsahuje tato kniha také návrhy menu pro nejrůznější příležitosti, informace o zvláštním koření a tipy na dokonalé kombinace chutí a vůní.
Ikar • Překlad Milada Burianová • Fotografie Wolfgang Schardt • 1. vydání • Váz., 200 str. • Cena: 399 Kč