Suroviny
- hladká mouka 230 g
- mletá skořice 10 g
- koření (mletá směs) 10 g
- sušené droždí 10 g
- máslo (studené) 40 g
- mléko 70 ml
- vejce (velké) 1 ks
Na náplň
- pomerančová šťáva 140 ml
- hruška (sušené) 75 g
- kandované ovoce (citrusová kůra) 15 g
- máslo 85 g
- hnědý cukr 60 g
- hladká mouka 30 g
- sušené rozinky 30 g
- pekanové ořechy 60 g
- pomerančová kůra 10 g
Postup přípravy
- Těsto: Smíchejte mouku, koření, droždí a 2ml soli. Do směsi vetřete máslo. Smíchejte mléko s vejcem. V suché směsi udělejte veprostřed důlek a do něj nalijte mléčnou směs. Asi 10 minut válejte a vypracujte lehké těsto.
- Těsto dejte stranou a nechte ho asi 1 hodinu kynout, nebo dokud se objem nezdvojnásobí.
- Náplň: Trochu ohřejte pomerančovou šťávu a přelijte ji na nakrájené sušené hrušky a směs citrusových kůr. Nechte vystydnout.
- Ovoce nechte okapat. Vyšlehejte dohromady máslo a cukr. Vmíchejte mouku, potom ovoce, sultánky, nasekané ořechy a pomerančovou kůru.
- Těsto vyndejte na pomoučenou plochu a vyválejte čtyřúhelník asi 30x22 cm. Posypte těsto náplní a srolujte ho po delší straně. Válec z těsta ještě opatrně válejte dokud nevznikne válec asi 50 cm dlouhý.
- Ostrým nožem rozřízněte po délce těsto napůl. Rozříznutou stranou vzhůru, spojte konce dohromady a opatrně překládejte oba proužky jeden přes druhý. Přendejte na vymazaný pekáč a vytvarujte kruh a konce vždy stiskněte dohromady. Přikryjte a nechte asi 1 hodinu kynout, dokud se objem opět nezdvojnásobí. Pečte 20-25 minut, až bude povrch zlatavý.
- Glazura: Ohřejte mléko s cukrem a potřete jím ovocné kroužky hned, jak je vyndáte z trouby. Nechte vychladnout.