Head
- vepřové maso 1 kg
Na bramborové knedlíky
- vejce 2 ks
Na bramborové knedlíky
- mouka 100 g
Na špenát
Na bramborové knedlíky
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky, prohněteme se solí a odložíme. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a s kmínem. Vložíme prosolené maso a orestujeme ze všech stran, až maso zbledne. Poté jej podlijeme hrnkem vřící vody a dáme přikryté do trouby, rozpálené na 200°C. Pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody. Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi půl hodiny odkryté bez podlévání. Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku).
Špenát: do hrnce dáme trochu oleje, přisypeme cibulku, česnek a necháme to zpěnit. Zalijeme hrníčkem mléka a vložíme špenát, občas promícháme, dokud neroztaje. Přidáme čtyři polévkové lžíce polohrubé mouky (pomalu přisypáváme za stálého míchání, aby nevznikly hrudky). Přidáme sůl dle chuti.
Knedlíky: brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka, slijeme vodu a necháme úplně vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle na vál, pak brambory posypeme krupičkou, moukou a solamylem. Osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto - pokud je třeba, přidáváme mouku i krupičku ve stejném poměru. Těsto má být pevné, skoro nelepivé. Těsto rozdělíme na tři bochánky a z nich vyválíme tři šišky, které vaříme středním varem devět minut v osolené vodě. Poté je vařečkou otočíme, znovu přiklopíme a vaříme dalších devět minut. Zkontrolujeme, zda je knedlík provařený i uvnitř, a naporcujeme.