Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Martina Čerňanská
,
Hovory s řezníkem
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Vařené hovězí čili tafelspitz

Vařené hovězí čili tafelspitz

Vařené hovězí čili tafelspitz Zdroj: Hovory s řezníkem

  • Zavřít

Vařené hovězí čili tafelspitz Zdroj: Hovory s řezníkem

Moje hodnocení
42x

Vařené hovězí maso patřilo v měšťanských domácnostech k dobrému obědovému folklóru. Jedlo se jako předkrm a jedlo se skoro každý den. To se pak vařily polévky a omáčky, když byl po ruce vždy nějaký hovězí vývar!

4 porce
60 minut

Suroviny

  • hovězí maso 1 kg
  • cibule 1 ks
  • sádlo (nebo olej) 1 lžička
  • mrkev (středně velké) 2 ks
  • celer 1/4 bulvy
  • petržel 1 ks
  • pepř 6 zrnek
  • petrželka 2 snítky
  • bobkový list 2 ks
  • pažitka 5 snítek

Ale dost možná to bylo naopak. Potřeba vývaru vedla k vařenému masu jako k vedlejšímu produktu. Tak či tak, jsem si víc než jistá, že v tomto receptu maso za vedlejší produkt považovat nebudete. V této podobě se dochovalo ve Vídni, kam, jak známo, jezdívaly vařit české hospodyňky. Pokud toužíte po obnovení části naší kuchařské tradice, není lepší místo pro inspiraci.

Postup přípravy

  1. Maso ponechte i s vnějším tukem. Pokud nehodláte tento tuk jíst, vždycky ho můžete odříznout po uvaření, do té doby ale chrání maso před zbytečným vysušením. Vložte maso do hrnce odpovídající velikosti. Zalijte ho vodou, aby bylo ponořené, a opět ho vyjměte – tím odměříte přes¬né množství potřebné vody. Tu osolte poloviční lžičkou soli a přiveďte k varu.
  2. Do vroucí vody vložte maso a 2 hodiny nechte vařit bez viditelných známek silného varu – voda by se měla pouze převalovat, nikoli překotně bublat. Zpočátku, asi po 30 minut, sbírejte pěnu, která se utvoří na hladině. Jakmile se přestane objevovat, přidejte pepř a bobkový list.
  3. Po dvou hodinách od začátku vaření oloupejte cibuli, podélně ji rozkrojte a na řezné straně zprudka opečte na jedné lžičce sádla nebo oleje tak, aby byla na řezu velmi tmavá, pomůže to barvě vývaru. Zbývající zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kousky a společně s opečenou cibulí a petrželkou přidejte k masu. Vařte zvolna další hodinu, vyvařenou vodu doplňujte studenou.
  4. Zkontrolujte maso, zda je dostatečně měkké (nebojte se a kousek odkrojte). Pokud ano, vyjměte ho, v obráceném případě vařte dál až do změknutí, přičemž každých 30 minut ověřujte, jak si maso stojí.
  5. Vývar z masa přeceďte, dávejte pozor především na nečistoty, které se usadily na dně hrnce. Poté vývar ochuťte solí tak, aby vám chutnal jako hovězí polévka. Maso nakrájejte na plátky napříč svalovými vlákny a rozdělte do talířů. Zeleninu z vývaru (kromě zelené petrželky) můžete také nakrájet na menší kousky a přidat k masu; vařila se pouze hodinu, takže ještě není zcela bez chuti. Maso i zeleninu v talířích zalijte scezeným vývarem. Pažitku nakrájejte nadrobno a všechny tyhle dobroty s ní posypte.
  6. Podávejte s kompletním příborem, tedy lžící, vidličkou i nožem. Nyní se od vás očekává, že ostatním půjdete vzorem, jak s jídlem naložit, učiňte tedy následující: lžící snězte polévku a zeleninu, maso nechte nakonec. Zaměňte lžíci za vidličku a nůž a vrhněte se na maso. Aby vám to všechno lépe klouzalo do krku a víc chutnalo, podávejte nejméně s jednou z omáček, stylově v samostatných miskách nebo omáčnících.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Hovory s řezníkem

Zdroj receptu

Hovory s řezníkem

Jana Florentýna Zatloukalová Hovory s řezníkem

Zkušená autorka kuchařek a populárního blogu Kuchařka pro dceru si uznání vysloužila podrobně popsanými recepty, ve kterých vysvětluje všechna případná úskalí tak, že se pod jejím vedením můžete bez obav pustit do složitých pokrmů a výsledek vždy sklidí potlesk. Ve stejném duchu se nese i kuchařka Hovory s řezníkem, ve kterém poutavě představuje svět masa a čtenáře krok za krokem učí, jaké maso se hodí k čemu a jak ho nejlépe upravit. Nabyté znalosti si můžete hned prakticky vyzkoušet v téměř 200 receptech. Druhé vydání má krásné nové fotky a hravou grafiku.

www.kucharkaprodceru.cz

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti

Novinky

Už tento pátek a sobotu zavítá Prima FRESH festival do Pardubic! Nepropásněte svátek skvělého jídla a dobré zábavy

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Novinky

Novinky na trhu: marakujové pivo, limitovaná edice vína nebo meruňkový koktejl

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Máslové prkénko je nový trend, který oživí každý večírek i rande ve dvou

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak zpracovat a uchovat šťavnaté jahody? Máme pro vás 3 tipy

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Vojáček o přehradě: Žádné nedopatření, Rusové museli dostat jasný rozkaz. Velení je nervózní Hysterie u soudu s dezinformátory: Peterková zkolabovala, davy před síní bouřily Vláda neumí nic než tupé škrty, zlobí se odboráři. Na Fialu a spol. chtějí poslat inspekci práce

prima-zeny

Mám to ráda, neumím přestat. Monika Bagárová vysvětlila, proč stále kojí dceru Největší strachy podle horoskopu: Býci se bojí chaosu, Raci opuštění Tajemný Stanislav Majer je mužem několika tváří: Hraní mě vytáhlo z osobních krizí

prima-zoom

Manévr na Žluté řece zabil 800 000 lidí Zlatá horečka nutila lidi obětovat i svůj život. Podívejte se na nebezpečnou trasu dobrodruhů Křišťálové lebky nemají s Mayi a mimozemšťany nic společného. Vědci odhalili jejich mladost

prima-fresh

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti

prima-cool

Zábavné reakce na Apple Vision Pro Nicolas Cage už zase hraje totálního magora. V novém traileru terorizuje všechny kolem sebe 5 nejlepších hororových krimi, které vás pořádně vyděsí

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Muži s vousy jsou lepší partneři, tvrdí studie. Proč se ženám líbí zarostlí chlapi? Zlatan nebyl jen geniálním fotbalistou. Zazářit mohl i v mnohem drsnějším sportu

lajk

Datel si našel dalšího soupeře do Clash of the Stars! Zadluženému youtuberovi se nelíbí rivalovy dluhy Moderátorce lidé pořád posílají reakce na její nohy. Co jí chodí do zpráv? Sexy učitelka si založila OnlyFans. Teď flirtuje se svými žáky i jejich tatínky

prima-living

Piják lužní se šíří od jihu. Cizokrajné klíště přenáší širokou škálu nemocí 4 recepty z lipového květu: Zkuste med, limonádu, víno anebo lipové bonbony Slunéčko sedmitečné je skvělý pomocník v zahradě. Ochrání květiny i zeleninu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.