Suroviny
- cibule 2 ks
- sezamový olej
- mořská sůl
- tofu (uzené) 200 g
- voda 100 ml
Variace na dochuceni
Postup přípravy
- Najemno nakrájenou cibulku dejte do vyššího kastrůlku na rozehřátý sezamový olej a smažte dozlatova. Osolte. Rozlámejte tofu na menší kousky a přidejte k cibulce. Zalijte vodou nebo vývarem a společně povařte cca 5 minut.
- Ponorným mixérem směs tofu s cibulí a olejem rozmixujte přímo v hrnci. Můžete samozřejmě mixovat i v mixéru, ale pokud máte ponorný mixér, tak je to praktičtější, rychlejší a zbytečně nešpiníte další nádobí. Během mixování ochutnejte. Pokud se vám zdá pomazánka málo slaná nebo příliš tuhá, přidejte sójovou omáčku nebo trošku oleje. Výsledkem musí být jemná krémovitá pomazánka. Jak bude pomazánka chladnout, tak i více zatuhne. Připravte ji v dostatečném předstihu, aby vychladla.
- Základní pomazánku z tofu můžete jakkoli ochucovat. Výborná je například s namletými vlašskými ořechy a bylinkami. Pokud chcete, aby pomazánka byla bílá, použijte bílé tofu, které ale potřebuje výraznější ochucení než uzené. Bílé kombinujte s křenem nebo česnekem a bylinkami. Ostřejší kombinaci získáte, když přidáte chilli pastu při restování cibulky. Pro změnu můžete přidat nastrouhanou mrkvičku nebo šťávu z červené řepy.
- Servírujte s kvalitním kváskovým celozrnným chlebem.